Växtblindhet
Växtblindhet
“Oförmågan att känna igen växter och att därmed inte heller förstå växternas betydelser för livet på jorden.” Begreppet myntades av botanikerna James Wandersee och Elisabeth Schussler 1999
Källa: Språktidningen
Ytterligare en diagnos att oroa sig för? Växtblindhet är något som drabbar miljontals människor, framför allt i storstäder, men, till skillnad från andra åkommor går den här att ställa till rätta!
Växter är för många något vi inte har en relation till eller kunskap om. Ofta är de något som ska vara estetiskt tilltalande och helst växa i balkonglådor och rabatter för prydnads skull. Eller utgöra snygga inredningsdetaljer i vardagsrummet eller på terassen. Eller så är det något grönt som känns härligt att vistas i men mest är en kuliss, en plats att motionera och ha picknick i. Inget ont i det, skönhet är viktigt för hälsan, och att ha picknick är trevligt. Men vad betyder växterna för oss? På riktigt? Och hur ofta tar vi oss tid att verkligen se dem och kanske till och med skilja dem åt, identifiera dem och se dem som värdefulla individer? För det är just det de är! Utan dem skulle det finnas väldigt lite liv på jorden. De är en del av det komplexa ekosystem som bär upp livet på jorden.
Växtblindhet är en åkomma som kan leda till miljöförstöring och o-hälsa. Som tur är, så är det lätt att komma till rätta med den. Till exempel genom att bekanta sig med de växter som finns i din närhet. Gå ut, se dig omkring, kolla på marken där du är och se om det växer något där. Ta reda på vad det heter och, om du har tur, är det kanske något som går att äta. Som maskrosblad till exempel. Ta då tillfället i akt att lära dig allt du kan om maskrosor! Hett tips: ta hjälp av någon av min senaste bok Äta vilda växter (Bonnier fakta), så lär du dig hur du kan använda växten i köket.
Att bli nyfiken på och skapa en relation till naturen är bra för hälsan och bra för miljön. Gå från växtblindhet till växtseende!
“I go to nature to be soothed and healed, and to have my senses put in order”
John Burroughs
Lisen