Vad gör en ”forager”?

I brist på ett passande ord på svenska använder jag den engelska benämningen forager som betyder ungefär ”en som samlar vilda ätliga växter till mat”. Och det har jag gjort, år efter år i ett par decennier.

För ett tiotal år sedan hamnade vilda växter äntligen i rampljuset inom den nordiska gastronomin och jag fick möjlighet att samarbeta med några av Sveriges främsta kockar på krogar som Volt, Gastrologik, Mathias Dahlgren, Spritmuseum med flera. Jag håller kurser, arrangerar vilda vandringar och mina två senaste böcker i ämnet har översatts till flera språk.

För mig är foraging en livsstil, ett sätt att leva med årstiderna, med min omgivning, låta mig hänföras och ständigt lära nytt. Läs mer om växterna och hur de används till mat och huskurer i mina böcker Det Vilda Köket, Vildvuxet och 33 vilda ätliga växter.

 
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_3199.jpg

Den vilda naturen är en del av oss, den finns i vårt DNA, vi är sprungna ur den.

 

Jag tror att många vilda växter kommer bli en viktig resurs i framtidens mathushållning – de är näringsrika, smakrika, finns i överflöd och flera av dem går att odla utan några större åthävor, som nässla, kirskål, svinmålla och pilört till exempel. De två sistnämnda odlade faktiskt våra förfäder på Bronsåldern!

Kontakta mig om du är intresserad av kurser och matlagningsevent för ditt företag eller en privat grupp.