Vilda växter online!

with Inga kommentarer

Nu kan du gå kurs med mig när du vill!

k-karta Vilda växter med Lisen

Tillsammans med nya nätplattformen Brillbee och fotograf Bianca Brandon Cox har jag producerat tre kurser med ett antal avsnitt i varje.

Lär dig identifiera, ta vara på och laga enkel med med vanliga vilda växter. Tillsammans täcker kurserna alla säsonger .

Kursen är ett bra komplement till min bok Vildvuxet och innehåller nya recept och örter som inte fick plats i boken.

Här kan du beställa och ladda ner kurserna.

http://bit.ly/vilda-sommarkoket

http://bit.ly/det-vilda-sensommarkoket

http://bit.ly/brillbee-vilda-vinterkoket

 

Lycka till på din vilda väg!

Vilda örter online!

with Inga kommentarer

Gå en kurs med när det passar!

 

Nu finns jag online och du behöver inte vänta till vår och sommar för att gå en kurs med mig.

Kolla in https://www.brillbee.se/, en nyplattform för digitala kurser. Du behöver inte ens lämna soffan. (Fast det stämmer inte riktigt – i mina kurser ingår övningar som kräver att man faktiskt går ut. I soffan blir man inte klokare!)

I varje kurs, som innehåller 4-6 avsnitt, visar jag vanliga vilda växter. Du lär dig identifiera dem och jag visar hur du kan laga enkla och goda maträtter och drycker av dem. Övningar ingår också för att du ska få verktyg att själv gå vidare med kunskapen och göra den till din egen.

När man köpt kursen har man tillgång till den i ett år.

För att komma direkt till kurserna så gå in på följande länkar:

Kurs 1 http://bit.ly/vilda-sommarkoket

Kurs 2: http://bit.ly/det-vilda-sensommarkoket

Den 5 november kommer kurs nummer 3 där jag berättar om vad man kan plocka och äta på vintern!

På återseende!Collagebild kurs 2 Brillbee

Djurgårdslyx!

with Inga kommentarer

Djurgårdslyx!

Torsdag 14 oktober

Tillsammans med nystartade www.djurgårdensekolyx.com arrangerar vi en härlig söndagsförmiddag på Stora Skuggans Wärdshus.
9:00 – 10:00 Inled dagen med ett mjukt yinyoga-pass.

Vi möts på Stora Skuggas Wärdshus – Carolas Eko.
Som en fin början på dagen går vi tillsammans ner i varv och kommer in i en djupare andning, för att riktigt insupa dagens dofter! Susanne Engren guidar oss i yinyoga.
Yogan passar både nya och erfarna yogis. Sedan blir det frukost och sen tar jag över – då ska vi skrubba! Under en workshop visar jag hur man gör sina egna härliga skrubbar att rengöra och stärka huden med inför hösten.

Kl 12.15 är vi klara.

Läs mer och anmäl dig här:

https://www.djurgardensekolyx.com/new-events/2017/10/14/hststda-huden

Rosenskrubb, Lisens Örtspa. Foto Charlotte Gawell.png

Gör en vild insats!

with 1 kommentar

Hej mitt i sommaren!

Hoppas du har det underbart och njuter av vila, värme, sol och, framför allt, naturen. Att du titt som tätt stannar upp och andas in högsommarens alla dofter, plockar in buketter att pynta hemmet med och tar dig tid att vandra och utforska den vilda naturen i din närhet.

Funderar du ibland över vad du kan ge tillbaka för allt det här fantastiska, livgivande som vi får av jorden, träden, växterna och alla surrande insekter? Då har jag ett tips, bli medlem i Naturskyddsföreningen! Det är gjort på ett kick, det kostar inte många kronor och pengarna gör en stor insats för att stötta Naturskyddsföreningen i deras arbete att värna om vår miljö.

https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/medlemskap/

Önskar dig en fortsatt härlig dag, oavsett var du är och gör!

Vild bukett ur naturens sommarskafferi
Vild bukett ur naturens sommarskafferi

 

Följ med mig till SYDAFRIKA!

with Inga kommentarer

Följ med till Sydafrika!

Skärmavbild 2017-06-30 kl. 12.47.36

Sydafrika är ett land som helt erövrat mitt hjärta. De människor och platser och smaker jag fått uppleva där vill jag så gärna dela med mig av och därför har jag börjat arrangera gruppresor dit.

Förra året var det premiär och det var en lyckoträff, så nu fortsätter jag!

På resan får du möta passionerade kockar som brinner för att laga mat på vad naturen ger, vinmakare som gör fantastiska viner utan tillsatser och odlare som samverkar med naturen. Du får uppleva vandringar i storslagna naturreservat och längs den vilda Atlantkusten. Lär mer nedan:

Skärmavbild 2017-07-01 kl. 09.03.11

 

 

Naturlig lyx med Lisen Sundgren i Sydafrika 17-26 januari 2018

Ett smakrikt möte det bästa av Kapstadens natur, gastronomi, odling och människorna som förändrar.

Välkommen att tillsammans med Lisen Sundgren uppleva Sydafrikas nya gastronomi med rötter tusentals år tillbaka i tiden, Nya Världens spännande viner och Kapstadens storslagna natur och city odling som skapar nya möjligheter i kåkstäder.

Det sjuder av kreativitet och nytänkande kring hållbarhet och ekologi hos odlare, kockar och vinmakare. Stadsodling har tagit fäste och i vildmarkerna ses kockar botanisera och ta för sig av ätliga vilda växter. Sydafrika håller på att utvecklas till ett spännande, nytänkande och dynamiskt hållbart matland att låta sig inspireras av.

På den här resan får du möta passionerade människor som driver den här rörelsen framåt som bjuder generöst av sin kunskap. Möten som blir till minnen för livet.

Vi kommer bo på bekvämt hotell i Kapstaden, i lyxiga stugor landet, i enkla hyddor på stranden och i svindlande vackert naturreservat.
Äter på nyöppnade trendiga krogar, lagar mat i en ”vild trädgård” i en kåkstad, grillar över öppen eld på stranden och äter picnic i vild natur. Vandrar längs den vilda levande Atlantens svindlande vackra stränder och möter rebelliska, innovativa vinmakare.

Vi får med andra ord det bästa av allt: storstadens puls, lugnet i bergen, närhet till havet och vild natur.

Var beredd på en intensiv resa med många sinnesintryck som du kommer leva på länge!

Några tips: packa vindjacka, en varmare tröja, en handduk och en övernattningsväska. Det är varmt och torrt på dagarna men ibland blåser det och på kvällen kan det bli svalt, särskilt vid havet. Ta med bekväma skor, vi kommer göra flera naturvandringar.

Det här är en resa för dig med öppet sinne, som är intresserad av natur, mat och vin, nyfiken på hållbarhet och odling och inte minst vill möta människor som skapar förändring.

Vi kommer arrangera en sammankomst under hösten där ni får mer information om resan och tillfälle att möta dina medresenärer.

PRIS: 27. 500 kronor
Datum: 17 januari – 26 januari (ankomst 18 januari, avfärd 25 januari)
Anmäl ditt intresse senast 15 september till: cecilia.nygren@nygrenlind.se Vid anmälan utgår faktura på deposition 5000 kr
I priset ingår: Flyg och flygskatter

7 hotellnätter i dubbelrum
Alla måltider utom en middag.
Vin ingår ej. 2 vinprovningar är frivilliga och ingår ej. Bekväm, luftkonditionerad buss
Alla lokala transfers och utflykter
Lokala guider

Frågor om resan? Maila: lisen@lifebylisen.com
Priserna gäller vid 12 personer

ONLINE KURS: DEN VILDA SOMMARMATEN

with Inga kommentarer

Nu äntligen är min nya onlinekurs klar!

Rosenlassi
Rosenlassi

Tillsammans med Brillbee.se, ett dotterbolag till Bonniers och en nätplattform för kurser i allehanda ämnen, har vi producerat en kurs som är tillgänglig för alla överallt!

Foto står fantastiska Bianca Brandon Cox för och resultatet är både vackert, inspirerande och fullmatat. Filmat har vi gjort på Rosendals trädgård.

I den första kursen, som består av 6 avsnitt, får du lära dig vanliga vilda försommarväxter som du kan äta. Hur du känner igen dem, var de växer och hur du skiljer dem från giftiga växter. Du lär dig skörda hållbart, torka, förvara och använda växterna. Jag har hittat på en mängd recept du kan låta dig inspireras av.

Kursen kan du beställa här: http://bit.ly/vilda-sommarkoket

 

Här får du ett smakprov.

Under sommaren filmar vi kommande kurser som tar upp högsommar, sensommar, höst och vinter, stay tuned!

Vilda sommarhälsningar,

Lisen

Bee wild, föreläsning i Norrviken, Båstad

with 2 kommentarer

 

ÄNTLIGEN, NORRVIKENS TRÄDGÅRD HERE I COME!

Norrvikens trädgård
Norrvikens trädgård

 

19 juli ska jag hålla föredraget Bee wild i samband med Biets dag som uppmärksammas med invigning den nya bigården med egna bikupor.

Det blir mycket prat om blommor och bin helt enkelt. Varmt välkomna och bee wild!

Plats: Villa Abelin, Norrviken
Tid: 19 juli kl 14-14.45
Pris: 75 kr
Boka din plats till: info@norrvikenbastad.se
Begränsat antal platser, först till kvarn.

https://www.facebook.com/events/1361821897199008/

Här kan du läsa mer om Norrvikens sommarprogram:

http://www.norrvikenbastad.se/evenemang/

Vi ses!

Bee good : )

Vild vandring på Rosendal

with Inga kommentarer

Visst är vår och försommar en härlig tid för att samla vilda växter till mat, men sensommar och tidig höst har också många härliga smaker att bjuda på. Följ med på en vild vandring och smaka på september. Jag tipsar om växter, hur du tillagar dem och vad de eventuellt kan göra för din hälsa.

 

Datum: 6 september 2017

Tid: kl 17.00 – 18.30

Pris: 285 kronor

Boka plats: den här länken tar dig direkt till bokning och biljettköp:

http://www.rosendalstradgard.se/course/ata-ogras-laga-vilt-2/

Vi ses!

Dagens skörd Juni 2017

Klapptips

with Inga kommentarer

Julklappar. Hur ska vi förhålla oss egentligen? Å ena sidan trycker ”tvånget” på att man måste ge, å andra sidan – behöver någon du känner verkligen fler saker och blir det inte väldigt dyrt? Själv gillar jag inte prylar, alls. Men jag älskar böcker, och ska jag ha saker ska de fylla en funktion i mitt liv. Eller så ska de göra gott för någon annan.

Här kommer tre tips:

Böcker: till tonåringen, mamman, kompisen som är intresserad av skönhet, hudvård och smink så är boken Naturligt snygg av Hanna Sjöström helt klockren. Hanna är journalist och har länge drivit bloggen med samma namn: https://www.naturligtsnygg.se/ där hon genom åren noggrant granskat allsköns produkter som vi smörjer och målar oss med dagligen. I boken lär man sig göra en ”skönhetsdetox”, och får tips om hur man på bästa sätt tar hand om sig på naturens villkor.

Naturligt snygg av Hanna Sjöström
Naturligt snygg av Hanna Sjöström

 

Prylar: Plastpåsar och folie är man ju rätt trött på och vill undvika ju men ganska ofta kan det vara svårt att hitta någon anna lösning till förvaring av mat –  bröd, smör, ost, grönsaker, middagsrester, mackan som ska med i väskan och annat smått och gott. Lösningen är en påse eller duk av återanvänt bomullstyg, bivax och jojobaolja.  Företaget MÅRDA, som ligger i Bergslagen, har tagit fram fina påsar och dukar att använda textilier. De håller länge och går att rengöra. Finns att köpa här: https://www.mardashop.se/

 

Vaxpåse från MÅRDA
Vaxpåse från MÅRDA

Gör gott: den bästa presenten är den som ger glädje åt många. I norra Tanzania byggs för närvarande ett barncenter i samarbete med svenska arkitekter. Jag tillbringade en månad där förra året och blev djupt imponerad av bygget (som är rakt igenom eko och hållbart enligt konstens alla regler) och berörd av alla ungarna. Econef heter projektet och det går att läsa mer här: http://econef.org/. I webshopen kan du köpa en ko, ett fruktträd, en gris eller virke för att bidra till bygget, kolla här: http://econef.shop.textalk.se/sv/ Pengarna går direkt till Econef och 16 glada barn väntar ivrigt på att flytta in i det nästan färdiga huset. Din julklapp gör stor nytta!

Alla barnen på Econef med grundaren, och deras "mamma" Caroline Nicholas.
Alla barnen på Econef med grundaren, och deras ”mamma” Caroline Nicholas.

Odlarna

with Inga kommentarer

Jag har för första gången blivit inbjuden att göra en Pod-intervju. Olof Söderén från Odlarna http://odlarna-podcast.blogspot.se/ hörde av sig och ville prata örter, ogräs och livet. Vilken present, jag gillar Pod-formatet och har varit nyfiken på det så jag svarade JA utan att blinka. Genom åren har jag hunnit med och haft privilegiet att få prata om min passion med många journalister men det många gånger någon av dem är så påläst, väl förberedd och intresserad Olof. Det blev ett roligt samtal. Om du vill lyssna kan du göra det här:

http://odlarna-podcast.blogspot.se/2016/12/avsnitt-37-lisen-sundgren.html

Intervjun tog plats hemma hos mig så jag tog tillfället i akt att bjuda på hemgjord nyponkräm med myskmadrainfuserad grädde och granbarrsbiskvier. Dem får ni recept på i min bok, i vår. Tjing!

 

Nyponkräm med myskmadragrädde och granbarrsbiskvier
Nyponkräm med myskmadragrädde och granbarrsbiskvier
Foto: Olof Söderén
Foto: Olof Söderén
1 2 3 4 34