Viltskola del 51: Gran

with Inga kommentarer

Gran är gott. Om man nu absolut ska släpa in en gran i vardagsrummet och hänga pynt på den, som om den inte vore vacker nog som den är, så rekommenderar jag att köpa en ekologisk. Dels är det bättre för skogen, träden, luften, marken, miljön, planeten och allt det där, men då kan ni också nyttja den till något användbart, som fotbad, smaksättare till mat och dryck, som huskur vid förkylning och som krydda i godis.

Gran

Gran, Picea abies, är som bekant ett barrträd och som ingår i gransläktet och familjen tallväxter. En gran kan, om den inte kapas för att pryda ett vardagsrum, bli upp till 400 år. Världens äldsta gran, åldringen Old Tjikko, växer på Fulufjället i Dalarna. Och där har hen stårr och blickat ut över fjällen i 9550 år. I över nio årtusenden. Tanken svindlar och inte ens i min vildaste fantasi kan jag föreställa mig vad den granen sett, varit med om och överlevt. Respekt.

Här en bild på Old Tjikko ur en av mina favoritböcker, ”Till träden” av Roine Magnusson, Åsa och Mats Ottoson (Votum förlag):

Old Tjikko
Old Tjikko

För indianer i Alaska ansågs granen så viktig att de bara kallade den ”trädet”. Det är lätt att förstå: gran innehåller naturligt både socker, mineraler och vitaminer. På våren kan man äta de späda skotten, och under vintern är det barren som kommer till nytta, då C-vitaminhalten är som högst, bara nypon och havtorn sägs innehålla mer (av våra nordiska växter). Koka en god barrdricka, det lär vara stärkande för immunförsvaret. Urkokad bark var ett bra kosttillskott i nödtider och av innerbarken gjorde man ett antioxidantrikt barkmjöl.

Här följer några fler tips på vad du kan använda din julgran till när den tjänat klart som prydnad och julklappsväktare:

– Linné skrev i Flora Oeconomica (1749) att ”Sönderhackat granris brukas över allt, att strös på golven, att därigenom förskaffa rummen en ren och angenäm lukt”. Ett lysande förslag! Strunt i doftljus och täck golven med granris.

– På 1800 – talet lär man ha skurat trägolv med sand eller hackat granris. Får, getter och hästar kunde få avnjuta gran till lunch och lär ha tyckt om det.

– Har du huvudvärk? Prova att lägga hackade granbarr på huvudet för att bota huvudvärk och / eller baksmälla. Man kan också linda granris om huvudet. Det gjorde man visst på 1700-talet.

– Grankåda tuggades för och lades på sår. Hela trädet men framförallt kådan innehåller starkt bakteriedödande och antiinflammatoriska ämnen.

– Ställ granen ute på balkongen eller i trädgården, förr eller senare (framåt februari / mars) kan det börja växa små ljusgröna granskott på den. Ät dem! De är goda och innehåller mycket C-vitamin. Gott i sallader, eller gör en god pesto av dem.

– De hårda, mörkgröna barren kan ångdestilleras för att ge ett extrakt som används för att stimulera blodcirkulationen. Den är lämplig att ha i ett varmt bad eller fotbad när man är frusen och / eller börjar bli förkyld.

– Såhär gör de ett granbad / fotbad: koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i några grankvistar och låt sjuda under lock 10 minuter. Häll vätskan i badkaret eller fotbadsbaljan, fyll på med vatten till en behaglig temperatur. Bada. Vid fotbad: svep en filt runt benen så du håller dig varm.

– Apropå förkylning – vid luftrörsbesvär, till exempel hosta, prova en gammal huskur: andas in ångorna från ett barravkok.

– Har du tröttnat på sötsliskig glögg tycker jag du ska prova den här friska, goda Granrisglöggen. Den komponerade Rune Kalf Hansen till vår bok Det Vilda Köket:

Skär en liten kvist granris i mindre bitar och koka den med 1 dl vatten och 1 dl strösocker i ett par minuter. Låt svalna och ställ i kylen minst ett dygn. Sila bort granriset och värm med 4 dl vitt vin, koka inte! Servera med torkade lingon och hasselnötter.

Granrisvodka
Granrisvodka. Bild ur Det Vilda Köket, foto Charlotte Gawell

Vill du inte dricka glögg överhuvudtaget men vill ändå ha en festlig drink, gör en Granris och Vodkadrink. Även detta recept från Det Vilda Köket:i

Koka ihop 1 dl strösocker och 1 dl vatten med granriskvistar i 10 minuter. Låt stå i kylen i minst ett dygn. Sila och blanda med 24 cl vodka, skivad citron, grankvistar och isbitar. Servera i 4 glas.

Grandrink med Vodka Bild ur Det Vilda Köket, foto Charlotte Gawell
Grandrink med Vodka Bild ur Det Vilda Köket, foto Charlotte Gawell

 

Önskar er en ljusfylld första advent,

Lisen

 

Leave a Reply