Viltskola del 5: Svalört

with 2 kommentarer

Svalört, Ranunculus ficaria, har gröna blanka, hjärtformade blad som sprider ut sig i små mattor lite här och var. Svalört heter den för att den börjar blomma när svalorna återvänder från varmare breddgrader (åh den som vore en svala och lätt förflytta sig till varmare orter under vintern för att återvända när naturen börjar vakna här).

Bladen är ätliga och smakar bäst innan den lilla gula blomman blommar. När blomman slagit ut blir den faktiskt oätlig och direkt olämplig som föda.

Smaken och konsistensen hos de späda bladen påminner om spenat. När jag levererade en påse idag till Restaurang Gastrologik, som inte smakat den tidigare, konstaterade kocken John att den är inte helt olik Malabar-spenat. Så nu vet ni.

Såhär ser den ut:

Följande recept hittade jag på Tysk-Svenska Handelskammarens hemsida, som tipsar om tyska påskrecept!

Skärtorsdagssoppa med färska örter: 4 pers

4 potatisar, 1 lök, 2,5 dl grädde, salt, peppar, smör, en handfull vardera av följande örter: maskrosblad, kirskål, brännässla, jordreva, gräslök, persilja, ramslök, svalört, röllekablad, våtarv

Enligt en gammal tradition måste nio olika örter finnas med i soppan. Örterna ska växa ute i naturen under tiden kring påsk och kan därför variera från år till år och från region till region. Så gör du: Tvätta och hacka örterna. Tärna löken och fräs den lite lätt i olja eller smör. Skala potatisarna och skär dem i små bitar. Koka potatis och lök i en liter vatten och mosa dem sedan. Tillsätt nu örterna och låt soppan koka upp. Sänk därefter värmen. Tillsätt grädde och rör om. Dekorera soppan med blommor från tusenskönor och violer.

Så nu vet ni det. Plocka plocka plocka.

ReWild yourSelf, Lisen

2 Responses

 1. Kajsa
  | Svara

  Nu har det tittat upp svalört på min gård och jag har tuggat lite försiktigt på ett blad – väldigt aromatiska i smaken. De är ätliga förstår jag, innan blomningen, men kan jag äta dem råa, tex i sallad? Eller måste de förvällas först? Vet du?
  Tacksam för svar! :)

  • admin
   | Svara

   Hej Kajsa! Underbart att du har svalört redan! Det stämmer, ät dem innan blomning. Jag äter dem gärna råa i sallad och liknande.
   Önskar dig en fin, smaklig vår!

Leave a Reply