Viltskola del 47: Rönnbär

with 11 kommentarer

Nu känner jag mig sådär rik igen. Rönnbärsklasarna dignar och det går snabbt att plocka ihop vad som kommer gå åt hos mig i vinter. Rönnbär, Sorbus aucuparia, räknar jag till ett av våra nordiska ”superbär”. Det brukar sägas att 3 rönnbär räcker för att täcka dagsbehovet av C-vitamin (ca 75 mg /dag för e vuxen person) MEN det stämmer inte riktigt. 100 gr rönnbär innehåller cirka 98 mg C-vitamin så man behöver alltså äta cirka 2/3 dl för att täcka dagsbehovet. Men vackert så!

Rönnbär tål viss upphettning eller nedfrysning ned utan att vitaminerna förstörs nämnvärt. Bären stärker immunförsvaret och lär skydda mot urinvägsinfektion. Innehåller även bland annat mineraler, karoten och antioxidanter.

De är ju rätt sura, men efter frost kommer sötman fram. Vill du, liksom jag, plocka dem nu kan du frysa ned dem ett dygn så blir de goda. Vill du torka dem, bred ut dem i ett tunt lager på ett nät, en tidning och lägg på en torr varm plats. Eller trä upp dem på en tråd, det tycker jag är bra. Det är ett skönt kvällspyssel. När de är torra, dra av dem och förvara bären i en torr glasburk som du förvarar mörkt.

Rik på Rönnbär
Rik på Rönnbär

Rönnbärsgelé är ett klassiskt sätt att använda rönnbär, men jag är inte så pysslig av mig, och inte så stormförtjust i just gelé. Däremot äter jag dem gärna rårörda, saltade, djupfrysta eller i sprit (en liten rönnbärshutt en kall vinterdag gör bara gott. C-vitaminer…)

Här är några recept:

Saltade rönnbär

Dra loss rönnbären från klasen och skölj av dem. Låt dem torka på en handduk. När de är torra, bred ut dem i ett tunt lager på en plat med kanter. Blanda dem med grovt havssalt, de ska nästan täckas, och låt dem ligga i rumstemperatur på plåten ett par dagar. jag har precis lärt mig detta så jag får återkomma om ett par dagar om hur jag använder dem!

Saltade rönnbär
Saltade rönnbär

 

Rårörda rönnbär

Det här är gott, jag använder gärna rårörda rönnbär som har en fin syra, till vilt kött, till fågel eller till ugnsbakade rotfrukter.

3 dl rönnbär
1 dl socker eller 1/2 dl honung

Rårörda rönnbär
Rårörda rönnbär

Dra loss bären från klasen, skölj av dem. När de torkat lägg dem i en skål. Blanda med socker. Mosa bären med en gaffel så röran liksom ”goffar till sig”. Häll upp i en ren glasburk och förvara i kylen.

Mosa rönnbären så blir det gott.
Mosa rönnbären så blir det gott.

 

Rönnbärssaft är också gott: 

Rönnbärssaft.

5 kg frostbitna rönnbär kokas upp tillsammans med 5 liter vatten.

Låt koka i 10-15 minuter. Rör om då och då.

Låt dra till nästa dag. Sila.

Ta 6-7 hg socker/liter avrunnen saft.

Koka ytterligare 10 min och skumma.

Buteljera och förvara svalt!

 I ”Det Vilda Köket” gjorde Rune Kalf-Hansen råsaft av Rönnbär. Bara att ta färska bär och köra i juicepress. Söta eventuellt med lite honung.  På bilden bredvid ser ni Rönnbärssalt – det är väldigt snyggt att ställa fram på bordet! Mixa Rönnbär och havssalt. Förvara mörkt och torrt i glasburk. 

Råsaft av Rönnbär och Rönnbärssalt
Råsaft av Rönnbär och Rönnbärssalt

 I ”Maten jag älskar” har Carina Brydling, som inspirerar mig mycket, delat med sig av ett recept på Rönnbärsketchup, det har jag inte provat, men lovar rapportera så fort jag gjort det. Det låter gott!
Rönnbärsketchup

 • 2 dl rönnbär
 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 50 g smör
 • 1 ½ dl socker
 • 1 msk timjan
 • 1 dl vatten
 • 1 dl äppelcider­vinäger

Rensa och koka rönnbären ­hastigt i lättsaltat vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg smöret i en kastrull och tillsätt lök, vitlök, socker och timjan. Värm tills löken blir blank och sockret löser sig något. Tillsätt rönnbär, vatten och vin­äger. Låt allt koka ihop i 10 minuter. Mixa till en slät massa. Sila och häll upp i en flaska. Förvara flaskan mörkt och svalt. Håller sig 1 månad, ännu längre om man utesluter smöret.

Nu ska jag gå ut och köpa brännvin så jag kan göra en orangeröd snaps.

Stay wild, Lisen

 

11 Responses

 1. Kajsa Källérus
  | Svara

  Hej! Tack för rönnbärsinspiration! I år (2019) har vi ett riktigt bra rönnbärsår här i Bergslagen. Jag funderar dock på en sak i din text; stämmer det att vitaminerna blir kvar även efter upphettning? I alla andra texter och läroböcker står det att c-vitamin förstörs vid upphettning. Har rönnbär någon unik egenskap som gör att vitaminerna klarar värme? Beroende på hur krångligt det blir för dig så får du gärna maila mig ditt svar. Tack!

 2. Ying
  | Svara

  Jag undrar hur använder rönnbärsalt. Ska jag behålla salt och rönnbär tillsammans och använda den som ett slags fruktsalt? Behöver goda fantasi förmåga för att föreställa hur det går.

  • admin
   | Svara

   Hej! Jag använder det till maträtter – att strö över ugnsbakade rotfrukter till exempel, det är jättegott. Roligt att använda till viltkött också.
   Vill du hellre göra något sött så är det gott att bara råröra dem med honung, låt stå någon vecka i kylskåp och använd sedan som tillbehör till mat eller desserter.
   Lycka till!

 3. Anita Broström
  | Svara

  Hej,
  Om jag vill torka rönnbär, ska de då vara frusna innan och bör de då torkas i ugn. Tog fram en kvist som jag hade i frysen och lät den torka i rummet, då blev bären inte ok. Tips ?

  • admin
   | Svara

   Hej Anita! Om man torkar dem är det bättre att inte frysa dem innan. Torka genom att trä upp dem på tråd eller sprid ut på tidningspapper eller dylikt. Eller i ugnen på max 40 grader.
   Har dem i frysen och vill torka dem upplever jag att det är bäst att torka på låg värme i ugnen. Om du har mycket rönnbär i frysen finns det ju många andra sätt att ta vara på dem: blanda med honung (håller länge i kylskåp), göra shrub eller ketchup….finns recept i min bok Vildvuxet (Bonnier Fakta)

   Varma hälsningar, Lisen!

 4. Caroline
  | Svara

  Hej Lisen!
  Jag är lite osäker på en sak. Jag har läst att det finns parasorbinsyra i rönnbären som man ska koka bort innan man äter dem. Den är giftig i större mängder och kan ge magbesvär i mindre mängd. Men om man tex torkar dem så blir det ju svårt att även koka, kan man verkligen äta dem då? Och vet du vad man kan ha torkade rönnbär till? Hur använde du dina saltade rönnbär?
  Mvh Caroline

  • admin
   | Svara

   Hej Caroline! Det stämmer att de innehåller parasorbinsyra, som i stora mängder kan verka irriterande på tarmarna och milt laxerande. Man behöver dock få i sig rätt många rönnbär för att man ska känna av dem. Jag äter gärna ett rått rönnbär då och då, eller använder rönnbär som fått dra i honung i några veckor som tillbehör till mat med jämna mellanrum. Men det blir ju inga mängder precis. Om du torkar dem och har dem i musli till exempel räcker det att du äter några stycken för att få i dig lite C-vitamin och antioxidanter. PRova dig fram. Märker du att du mår dåligt av dem så hetta upp dem helt enkelt!

   Torkade rönnbär använder jag i gröt, i musli, till topping tillsammans med t.ex solrosfrön på soppor och grytor mm. De saltade använder jag också som smaksättare i tex en sallad, i en linsrätt eller liknande. Det är bara att prova sig fram!

   Varma hälsningar, Lisen

 5. Karin
  | Svara

  Hej
  Läst att man fryser dem i 1 dygn. Kan de inte ligga kvar i frysen och man plockar fram efterhand?

  • admin
   | Svara

   Hej Karina!
   Naturligtvis kan man låta dem ligga kvar i frysen så länge man vill. Jag menar med ett dygn att det räcker för att ge bären en frostknäpp så de blir något mindre sura bara!
   Varma hälsningar, Lisen

 6. Hans-Olov
  | Svara

  Hej!
  Vissa bär har svart prick , fläck. Är det ok att använda dem?

  • admin
   | Svara

   Hej! Jag är ingen expert på angrepp på växter men det låter som rönnbärsmal, ingen fara. Jag jag äter dem ändå!

   Vänliga hälsningar och glad höst, Lisen

Leave a Reply