Viltskola del 47: Rönnbär

with 1 kommentar

Nu känner jag mig sådär rik igen. Rönnbärsklasarna dignar och det går snabbt att plocka ihop vad som kommer gå åt hos mig i vinter. Rönnbär, Sorbus aucuparia, räknar jag till ett av våra nordiska ”superbär”. Visste du, att tre (3) rönnbär per dag täcker ditt dagsbehov av C-vitamin? tre bär! Tänk vad mycket pengar du kommer spara genom att plocka och torka eller frysa in rönnbär istället för att köpa kosttillskott eller köpa dyra ”superbär” från andra sidan jorden! De tål att hettas upp och / eller frysas ned utan att vitaminerna förstörs. Bären stärker immunförsvaret och skyddar mot urinvägsinfektion. Innehåller även bland annat mineraler, karoten och antioxidanter.

De är ju rätt sura, men efter frost kommer sötman fram. Vill du, liksom jag, plocka dem nu kan du frysa ned dem ett dygn så blir de goda. Vill du torka dem, bred ut dem i ett tunt lager på ett nät, en tidning och lägg på en torr varm plats. Eller trä upp dem på en tråd, det tycker jag är bra. Det är ett skönt kvällspyssel. När de är torra, dra av dem och förvara bären i en torr glasburk som du förvarar mörkt.

Rik på Rönnbär
Rik på Rönnbär

Rönnbärsgelé är ett klassiskt sätt att använda rönnbär, men jag är inte så pysslig av mig, och inte så stormförtjust i just gelé. Däremot äter jag dem gärna rårörda, saltade, djupfrysta eller i sprit (en liten rönnbärshutt en kall vinterdag gör bara gott. C-vitaminer…)

Här är några recept:

Saltade rönnbär

Dra loss rönnbären från klasen och skölj av dem. Låt dem torka på en handduk. När de är torra, bred ut dem i ett tunt lager på en plat med kanter. Blanda dem med grovt havssalt, de ska nästan täckas, och låt dem ligga i rumstemperatur på plåten ett par dagar. jag har precis lärt mig detta så jag får återkomma om ett par dagar om hur jag använder dem!

Saltade rönnbär
Saltade rönnbär

 

Rårörda rönnbär

Det här är gott, jag använder gärna rårörda rönnbär som har en fin syra, till vilt kött, till fågel eller till ugnsbakade rotfrukter.

3 dl rönnbär
1 dl socker eller 1/2 dl honung

Rårörda rönnbär
Rårörda rönnbär

Dra loss bären från klasen, skölj av dem. När de torkat lägg dem i en skål. Blanda med socker. Mosa bären med en gaffel så röran liksom ”goffar till sig”. Häll upp i en ren glasburk och förvara i kylen.

Mosa rönnbären så blir det gott.
Mosa rönnbären så blir det gott.

 

Rönnbärssaft är också gott: 

Rönnbärssaft.

5 kg frostbitna rönnbär kokas upp tillsammans med 5 liter vatten.

Låt koka i 10-15 minuter. Rör om då och då.

Låt dra till nästa dag. Sila.

Ta 6-7 hg socker/liter avrunnen saft.

Koka ytterligare 10 min och skumma.

Buteljera och förvara svalt!

 I ”Det Vilda Köket” gjorde Rune Kalf-Hansen råsaft av Rönnbär. Bara att ta färska bär och köra i juicepress. Söta eventuellt med lite honung.  På bilden bredvid ser ni Rönnbärssalt – det är väldigt snyggt att ställa fram på bordet! Mixa Rönnbär och havssalt. Förvara mörkt och torrt i glasburk. 

Råsaft av Rönnbär och Rönnbärssalt
Råsaft av Rönnbär och Rönnbärssalt

 I ”Maten jag älskar” har Carina Brydling, som inspirerar mig mycket, delat med sig av ett recept på Rönnbärsketchup, det har jag inte provat, men lovar rapportera så fort jag gjort det. Det låter gott!
Rönnbärsketchup

 • 2 dl rönnbär
 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 50 g smör
 • 1 ½ dl socker
 • 1 msk timjan
 • 1 dl vatten
 • 1 dl äppelcider­vinäger

Rensa och koka rönnbären ­hastigt i lättsaltat vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg smöret i en kastrull och tillsätt lök, vitlök, socker och timjan. Värm tills löken blir blank och sockret löser sig något. Tillsätt rönnbär, vatten och vin­äger. Låt allt koka ihop i 10 minuter. Mixa till en slät massa. Sila och häll upp i en flaska. Förvara flaskan mörkt och svalt. Håller sig 1 månad, ännu längre om man utesluter smöret.

Nu ska jag gå ut och köpa brännvin så jag kan göra en orangeröd snaps.

Stay wild, Lisen

 

One Response

 1. Kajsa Källérus
  | Svara

  Hej! Tack för rönnbärsinspiration! I år (2019) har vi ett riktigt bra rönnbärsår här i Bergslagen. Jag funderar dock på en sak i din text; stämmer det att vitaminerna blir kvar även efter upphettning? I alla andra texter och läroböcker står det att c-vitamin förstörs vid upphettning. Har rönnbär någon unik egenskap som gör att vitaminerna klarar värme? Beroende på hur krångligt det blir för dig så får du gärna maila mig ditt svar. Tack!

Leave a Reply