Viltskola del 4: Kirskål

with Inga kommentarer

Kirskål, Aegopodium podagraria.

De flesta känner igen den, men få tar vara på den. Mest blir det nog svordomar och sparkar kirskålen får stå ut med. Åtminstone från trädgårdsentusiaster. Det går inte att rensa eller gräva bort kirskål som förökar sig genom rotskott. Vad jag förstått från de som lyckas måste man kväva dem (täcka med plast) men mer om sådana knep kan ni säkert läsa om trädgårdsbloggare. Jag är ingen trädgårdsmästare. Bara en enkel herbalist. Men säger som jag alltid sagt – if you cant beat them, eat them.

Nu på vårvintern är kirskålen som godast tycker jag. Späd, mjäll konsistens med en kålliknande smak med en liten beska. Trevligt.

Smaken påminner om morot, persilja och selleri – de tillhör nämligen samma växtfamilj, flockblomster.

Inte bara god, kirskål innehåller vitaminer, mineraler och klorofyll. Traditionellt har den använts för att behandla inflammatoriska sjukdomar som reumatisk värk till exempel.

Nu innan den svenska salladen finns i butiker, (och då menar jag inte växthusodlad i plastkruka) kan du använda kirskålen som bas i en sallad, eller fräs den snabbt i smör och servera till en köttbit eller en mustig grönsaksgryta. Gör du gröna smoothies – i med kirskål där för lite vild kraft och gör du egen ravioli – byt ut spenat mot det här goda ogräset för en mer spännande smak. Med sin kraftiga smak passar den fint till ostar. Eller gör en kirskålspesto med rostade hasselnötter.

Fler recept hittar du i Det Vilda Köket. Rune Kalf-Hansen, som gillar kirskål, använder den flitigt.

 

Godast är kirskål så länge den är blank och lite veckad, när den gröna färgen djupnat och lystern blivit matt är den inget att ha i köket längre. Fortsätt rensa hela sommaren så kommer nya skott.

Låter du den gå i blom så är blommorna utsökta och vackra att lägga på en sallad.

ReWild yourself,

Lisen

Leave a Reply