Viltskola del 31: Gatkamomill

with 4 kommentarer

Typ kamomill fast ändå inte. Gatkamomillen, Matricaria matricarioides, som är släkt med kamomill (Matricaria recutita) kom till våra breddgrader från Nordamerika någon gång i mitten på 1800-talet, och har på kort tid spritt sig över hela landet. På engelska är den känd som Pineappleweed, för det är så den doftar, ananas. Den vanliga kamomillen har dessvärre blivit mindre eftersom den trivs på sädesfält men de är idag så besprutade att den känsliga blomman drar sig undan i ren förskräckelse.

Gatkamomillen är en tuffing som inte alls är ovanlig i stadsmiljö. Den är tramptålig och seg och kan växa i man kan uppfatta som rätt ogästvänliga miljöer för en liten blomma. Jag hittade just en hel koloni på cykelparkeringen här utanför min port. Du känner igen den på den stora gröna blomkorgen som saknar blomblad (strålblommor) och de dilliknande bladen. Riktigt fin doft och smak och den går att skörda från och med nu fram till september. Torka den om du vill ha till vintern.

 

 

Gatkamomill Foto Lisen Sundgren
Gatkamomill Foto Lisen Sundgren

Såhär ser kamomill ut:

Kamomill
Kamomill

Ett ovant öga kan förväxla Gatkamomill med Baldersbrå, som hör till ett annat släkte, men den blir ofta högre, får vita strålblommor och saknar den ljuvliga doften som är så typisk för Gatkamomill.

En som verkligen gillar Gatkamomill är den finske kocken Sami Tellberg som använder den till såväl desserter som till kokt färsk potatis. I sin bok Vilda Örter (Pagina förlag) rekommenderar Tami Gatkamomill med skogshallon, glass och krossad maräng. AAAAAAh vad gott, bara att vänta på vildhallonen!  Känns långt till juli när de mognar…man får utveckla tålamod när man vill äta vilt, det går ju inte att skynda på utan man får vackert vänta. För inte kan jag fuska med köpehallon, eller…ok, jag gör det nu för bildens skull…Gissar att det går att byta ut hallonen mot smultron eller jordgubbar – sedär, en midsommardessert att se fram emot!

Till den här desserten gör han en sockerlag på honung, citron och vatten, tillsätter gatkamomill och bär, serveras med glass. Jag gjorde en egen tolkning:

Smält honung med lite vatten och citronsaft i ett vattenbad. Lägg i blad och blom av Gatkamomill. Häll blandningen över färska bär, strössla med hackade blad, servera med Mascarpone. Maränger hade jag inga hemma men det gjorde absolut ingenting, det blev tvärGOTT.

Hallon med Gatkamomill och honung
Hallon med Gatkamomill och honung Foto Lisen Sundgren
Hallon och gatkamomill
Juni dessert

Sami Tellberg rekommenderar även Gatkamomill till ljust kött och fågel. Jag använder gärna hackade blad i sallader. Blomman som har mer smak använder jag som smaksättare – gör en infusion på blad, blom och stjälk, sila bort blommorna och använd vattnet som kokvatten till fisk till exempel.

 

Eller så gör du bara en infusion i all sin enkelhet att dricka på kvällen för att tagga ned inför natten.

Infusion med Gatkamomill
Sängfösare med Gatkamomill

Både Gatkamomill och Kamomill har lugnande inverkan på både nervsystemet och på glatt muskulatur, vilket gör dem till utmärkta medhjälpare när man har magknip, känner sig stressad och uppe i varv eller bara allmänt stissig. Till skillnad från kamomill är dock Gatkamomill inte antiinflammatorisk.

Undvik korgblommiga växter om du är allergisk mot dem. Det finns så många andra goda blommor du kan använda i dess ställe, som myskmadra, körvel och citronmeliss.

 

 

Be sweet,

 

Lisen

 

 

4 Responses

 1. Urstarka Jag
  | Svara

  Hittade idag helt plötsligt ett jätteområde i min egen trädgård med gatkamomill! Blev så himla lycklig eftersom jag sökt efter det, och sen helt plötsligt i min egen trädgård!
  Maria

  • admin
   | Svara

   Lyllo dig! Har du min bok Vildvuxet? Där finns roliga recepttips : )
   Ha en fin sommar och NJUT!
   Lisen

 2. Urstarka Jag
  | Svara

  Japp, jag har den! Den är fantastisk!

  • admin
   | Svara

   Ha en fin vild sommar!

Leave a Reply