Vaniljolja med Baobab

with Inga kommentarer

På Zanzibar köpte jag den mest fantastiska vanilj jag någonsin smakat – fruktig, söt, varm med en generös doft fylld av löften om kärlek, sensualitet och glädje. Jag älskar verkligen vanilj, det är en smak som ger mig en känsla av trygghet, som känns sexig och lekfull.

Vanilj i maten är gott (prova vaniljolja på salladen eller till att smaksätta en rotfruktsgryta, gärna till palsternacka) men i en kropps- olja är det den maximala doften! Här får ni receptet på en favoritolja – receptet finns i en av mina böcker, Lisens Indiska Spa, så det är en favorit i repris.

Tidigare hade jag oljan till försäljning men när jag lade ned produktionen försvann den också och numera gör jag bara till mig själv. Och nära vänner! Det är plättlätt, prova själv! Vanligtvis använder jag Jojoba- och Mandelolja men denna gång har jag bytt ut mandel mot en ny favoritolja – Baobab. Baobab trädet växer i Afrika och är ett smärre mirakel: trädet kan bära, i sin stam, upp till 120 000 liter vatten och kan leva upp till 5000 år. Frukten betraktas som en ”super fruit” tack vare det höga näringsinnehållet och dess medicinska egenskaper Inte undra på att det kallas ”Tree of Life”.

Baobab träd: superfood, super medicine, super water container, food for elephants and humans.
Baobab träd: superfood, super medicine, super water container, ger mat åt elefanter och människor.

Oljan, som pressas ur de små hårda kärnorna är rena medicinen för torr hud, den har en behaglig, lätt konsistens som snabbt absorberas av huden. Jag använder den både på maten och på kroppen. Jag doftsätter den gärna med antingen citrus eller Olibanum som anses ha en ”omedelbart grundande” inverkan, något som jag behöver dagligen eftersom jag har en tendens att låta huvudet dra iväg med mig!

Så, nu till receptet:

1 del jojobaolja

2 delar baobabolja

vaniljstänger – till 4 deciliter olja använde jag 3 vaniljstänger

Doftsätt eventuellt med eterisk olja av lime, citron eller Frankinsence (Olibanum)

Ingredienser till världens härligaste olja
Ingredienser till världens härligaste olja

Skär upp vaniljstången på längden.

Skär upp vaniljstången
Skär upp vaniljstången

Skrapa ur fröna och lägg dem i en torr, ren glasburk. Låt de urskrapade stängerna följa med i burken också.

Skrapa ur fröna.
Skrapa ur fröna.

Häll på oljan. Låt stå en stund innan du sätter på locket för att luftbubblorna ska få komma upp till ytan och försvinna.

Häll på oljan
Häll på oljan

Förslut burken med lock. Låt stå i ett skafferi ett par veckor. Eller i ett fönster, båda funkar. Sila bort vaniljstängerna, tillsätt den eteriska olja och häll upp på lämplig flaska. Använd för daglig insmorning och / eller som massageolja.

Låt stå en stund innan du sätter på locket
Låt stå en stund innan du sätter på locket

Lukta gott!

Lisen

Leave a Reply