Tips & projekt

with Inga kommentarer

Min hjärna svämmar över. Idéer och projekt jäser över alla kanter och dagarna borde vara minst dubbel så långa och några armar till skulle hjälpa. Det måste vara ljuset. Jag har fått en överdos. Och älskar det. Älskar när det surrar i huvudet, när inspirationen spretar åt alla håll och det kliar i fingrarna av otålighet att förverkliga. Min balkong har känt sig övergiven och inte alls känts inbjudande. Dags att göra något åt det, såhär kan jag ju inte ha det…

Årets tema är grönt. Bara olika nyanser och former av grönt. Inga blommor. Gott och blandat – gulranka, daggkåpa, murgröna, passionsblomma (ok, där slank det med en blomma…kunde visst inte hålla mig), ananassalvia för doften, daggfunkia och längs väggen ska det klättra en pipranka. Blir nog bra när det är klart.Det är skönt med projekt som går hyfsat snabbt och enkelt att förverkliga och inom en överskådlig tid. Andra, de där som ligger och jäser i skallen, behöver längre tid och förberedelser för att bli till verklighet. Eget hus och trädgård till exempel. Tids nog…ska sitta på min balkong i sommar och läsa på hemnet och skissa på mitt drömhus. Någonstans ska man ju börja.

Nu kommer försommarblommorna och här är några tips på hur de kan användas.

Rödklöver – nu börjar den slå ut i blom, i massor. Plocka blommorna och dra ur kronbladen och strö dem över en sallad. Läskande isté kan man också göra: koka upp vatten, lägg i några blommor, stäng av värmen och låt dra några minuter. Sila bort blommorna, låt svalna och servera en varm sommardag. Samma vatten kan du använda till ett finfint ansiktsvatten.

Harsyra – de späda, gröna bladen med sin rosa stjälk och lilla vita blommor minns de flesta från sin barndom. Får ofta höra på mina örtvandringar – ”åh, den här åt jag som barn när vi var i skogen…”. Ät den rå, blanda ned den i mojito istället för mynta, eller lägg några blad i en karaff med vatten som smaksättning. Gott och läskande. Och snyggt.

Som vanligt under min lunchrast när jag jobbar i plantboden på Rosendal, vilket jag gjorde idag, gick jag ner i fruktträdgården för att roa mig med att glo på folk och ligga i gräset under ett äppelträd. Idag förstod jag att det här med Nationaldag tas på allvar! Se bara – hejjasverige-picnic:

Och såhär såg barnen ut.

Jag har gjort årets första krans som jag är väldigt nöjd med, den blev mer vild än snygg. That’s my style.

Ha det!

 

Lisen

Leave a Reply