Startskott!

with Inga kommentarer

Ok, idag börjar jag officiellt att blogga. En ny erfarenhet och jag ser fram emot att möta gamla och nya vänner här. Börjar med en liten rapport från trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar, som gick av stapeln i helgen. Jag var inbjuden av Wij trädgårdar att ha en Örtbar i deras Hortus Sensualis. Det tackar man inte gärna nej till! I baren serverade jag smoothies och teer kryddade med allsköns ekologiska, färska örter från Svegro och säsongens bästa rotfrukter från Årstiderna.  Recepten kom till i stunden – det är så jag funkar bäst, improvisation. Men jag ville också inspirera till att taga vad man haver, låta sinnena styra och våga nya kombinationer.

Lasse Krantz agerade moderator och vandrade mellan min bar och  andra änden av montern med mikrofoner i högsta hugg. Där stod Rune Kalf-Hansen lagade mat inför glad publik. Önskar jag kunde ge er virtuella smakprov…så j-a gott allt blev! Men så är han ju ett proffs också och en konstnär som kan svänga ihop en lyxmåltid av en morot.

Montern, ”Hortus sensualis” påminde om en romersk trädgård med pelare av björkstammar, en vattenspegel i mitten, blommande persiko-, och magnoliakvistar. Ah, det var så snyggt! Känner mig stolt att ha fått vara med i det här sammanhanget! Besökare njöt av fotbad och doftande massage.

Har lovat i ett svagt ögonblick att dela med mig av recepten från mässan – ingredienserna minns jag, men proportionerna får ni nog ta med en nypa salt! Smaka er fram, det blir bäst då.

Börjar med timjankryddad nyponsmoothie:

2 glas

En riktig immunboost nu såhär på vårvintern.

4 dl vatten

4 msk nyponskalsmjöl

1 msk honung

1 banan

några kvistar timjan eller 1 tsk torkad

rostade hasselnötter (Saltå Kvarn)

mörk choklad

Rör ihop vatten och nyponskalsmjöl i ett litermått. Skär bananen i bitar och lägg till honung och timjan. Mixa till en slät dryck. Hacka hasselnötterna och den mörka chokladen. Häll upp smoothien i vackra glas, strössla nöthacket ovanpå. Servera!

Ok, nu ska jag jobba vidare. Ses imorgon!

 

Leave a Reply