Örter i orostider

with Inga kommentarer

När världen brinner och oron smyger sig in i vår vardag och i våra nervsystem. Ovisshet är så svårt att leva med alltid, inte blir det bättre av av terrordåd och en tid i historien som ställer alla våra värderingar och världsbild på ända. Som alltid när jag upplever att hjärtat flyttar upp i halsgropen och jag känner mig vilsen, osäker och otrygg på grund av fenomen utanför mig själv påminner jag mig själv om sinnesrobönen – här får ni den, väldigt användbar i livets alla skeden!

”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

För mig har det blivit extra aktuellt att ta en titt på min oro och reaktioner på vad som händer, det är inte bara vad som händer i omvärlden som senaste tiden gjort mig orolig, haft svårt att koncentrera mig, känt att det brinner i skallen och att mitt nervsystem inte låtit sig lugnas av vare sig god sömn, yoga, vila, skogspromenader eller andra tricks som brukar funka när jag blir som en uppvarvad duracellkanin och hjärnan spinner loss och går på högvarv. Är det stress? Är i färd med att göra en del rätt radikala förändringar i mitt liv men reaktionen står inte i proportion till vad som sker. Insikten slog ned som en bomb nyligen -fasen det är ju åldern! Hormoner! Jag är 50 och då är det knappast ett medicinskt under att vissa klimakteriesymptom gör sig gällande!

Så, vad kan jag förändra? Inte vad som händer i världen och inte åldrandet (som jag välkomnar) MEN vad jag äter och hur jag lever min vardag kan jag verkligen påverka.

Sagt och gjort. Fick rådet av en väninna som gått en utbildning på Karolinska Institutets stressmottagning att äta två ägg, en näve pumpafrön, spirulina och nyponskalsmjöl till frukost varje dag. Och jag som har svårt att få i mig mat på morgonen! Men jag var villig att prova allt så jag började redan nästa dag.

Det intressanta är att många av de livsmedel som rekommenderas för att stärka och ge näring åt nervsystemet är desamma som rekommenderas till kvinnor i övergångsåldern (symptomen ofta samma, orsakade av nedsatt serotonin och uttröttade binjurar), så jag tänker att några tips om örter och mat som gör oss mer stabila, lugna och glada kan de flesta ha nytta av!

De närmsta dagarna kommer jag tipsa om just det, så har du minsta tendens till att oroa dig, sova dåligt, känner dig maktlös och lost så tror jag du kan få hjälp på vägen av råden.

Numer börjar jag dagen några gånger i veckan med en poweromelett. Den består av 2 ägg, en näve rostade pumpafrön, granatäpplekärnor, basilika och kokosolja. Varför? Jo, för att alla de ingredienserna tillsammans för in hela nervsystemet på ett lugnare spår, hjälper kroppen utsöndra oxytocin och ger mig energi, lugn, värme och ork att ta mig an livets äventyr.

Poweromelett
Poweromelett

Ägg: innehåller aminosyran tryptofan som omvandlas till serotonin och melatonin. Rena lyckomaten med andra ord. Ägg innehåller dessutom alla livsnödvändiga aminosyror, samt antioxidanter, mineraler, fett och vitaminer. Välj alltid ekologiska, gärna från små gårdar där hönsen fått springa omkring fritt och utomhus.

Pumpafrön: även pumpafrön innehåller tryptofan, samt mineraler som kalcium och magnesium som är mumma för nerverna. Och zink som motverkar benskörhet. Pumpafröolja är bra för hjärnans funktion. Känns ju som ett frö man inte vill leva utan!

Kokosolja: gott att steka i och hjälper till att balansera ämnesomsättningen.

Min favoritkokosolja just nu, från Neals yard.
Min favoritkokosolja just nu, från Neals yard.

 

Basilika: åh, älskade basilika! Den står sig som en av favoriterna i mitt kök, år efter år. Basilika är en glädjespridare, det vet du om du stuckit näsan i en basilikaplantan och dragit in den ljuvliga doften i näsan. Och den är god till nästan allt. Till dess egenskaper hör att den stärker matsmältning och nervsystemet, verkar inflammatorisk och innehåller mängder med antioxidanter. Använd färsk, hackad basilka på sallader, soppor, i omeletter, på yoghurt, gör en pesto, drick en infusion…den kommer hålla dig glad hela långa vintern. Och ja, den betraktas som antidepressiv.

Lyckokrydda
Lyckokrydda

Granatäpplekärnor: antioxidanter i mängder. Bra för hjärtat, antiinflammatorisk och så blir det så snyggt med de röda kärnorna till den gula omeletten, den gröna basilikan och pumpafröna. Nog så viktigt!

Spirulina: alg som är rena näringskoncentratet och innehåller bland annat protein och höga halter magnesium som nervsystemet mår bra av.

Mer om örter som lugnar och stärker imorgon.

Nu ska jag till Kulturhuset och lyssna på Naomi Klein (aktuell med boken ”Det här förändrar allt: kapitalismen kontra klimatet” och Johan Rockström (professor i miljövetenskap). Kan nog hända att jag skriver en rad om det med!

 

Varma, Lisen

 

 

 

 

 

Leave a Reply