Mina Cape Town Favoriter

with Inga kommentarer

Tre månader i Afrika. Innan jag reste kändes det som en lång tid att vara borta, kändes modigt och lite läskigt att bara släppa allt för så ”lång tid”. Men jag trotsade mina rädslor och motstånd och kom iväg på ett nödvändigt break från mitt liv här. Det är inte så att jag har det hemskt eller försöker fly något, bara att jag nu mitt i livet de senaste två åren känt en viss…tomhet, som att jag bara går på av ren vilja, min vanliga lust för livet, nyfikenhet, kreativitet, ambition – var tog den vägen? Och när jag inte har tillgång till den glada ”källan” inom mig så kommer inga idéer och jag kan inte producera något och då har jag inget jobb så jag befann mig i en slags Moment 22. Ni har säkert känt av det där någon gång, att man går på i sina gamla spår, plöjer djupare och djupare vanespår i hjärnan tills inga andra möjligheter än de befintliga verkar finnas på ens livs horisont. Så jag beslöt att jag behöver komma bort, ut ur min comfort zone. Åka till ställen jag aldrig varit, möta människor som lever i helt andra kulturer, äta ny mat, överraska alla mina sinnen: syn, doft, smak, känsel, hörsel och det sjätte sinnet som tidigare alltid guidat mig.

Sagt och gjort – ni som följt mig här vet att jag åkte till norra Tanzania och besökte Econef, ett barncenter jag jobbar med. http://econef.org/ Att bo mitt ute på den Afrikanska landsbygden var onekligen en helt ny, utmanande, givande och fantastisk upplevelse. En månad på Zanzibar på det med mycket häng på stranden och möten med kreativa, drivna och generösa människor ledde till inte bara nya samarbeten men framför allt – livslusten var tillbaka! Glädjen i att finnas till! Känner en sådan djup tacksamhet och ödmjukhet för att livet ständigt ger oss nya chanser om vi bara bereder tid och plats för det.

Slutligen – Sydafrika. Kapstaden. Och där har jag lämnat mitt hjärta. Det var som att komma hem. En ögonblicklig förälskelse i detta vackra, dramatiska, traumatiserade men modiga land. Där blev jag kvar i fem veckor. Hemma hade alla varnat mig för hur farligt det är att resa där. Att jag kommer bli rånad, lurad, överfallen och faror lurar runt varje hörn. Jag är medveten om farorna och vill inte romantisera på något sätt men, samtidigt: jag har bilat själv runt hela Western och Eastern Cape och blivit bemött med inget annat än vänlighet, generositet, värme, hjälpsamhet och genuint välkomnande från alla jag mött, av människor av all färger, samhällsklasser och omständigheter. Självklart har jag inte utsatt mig från faror eller varit dumdristig men ändå – har bara gott att säga! Och inte en grej blev stulen. Förrän jag kom hem och hängde upp några (fina) handdukar i det allmänna torkrummet i mitt hus. De blev stulna. I ett bostadsrättsområde på Gärdet. Just saying.

Men värmen, öppenheten, solen, värmen och min nyfunna livslust är djupt förankrad i mitt hjärta och den kan ingen ta ifrån mig!

Visst ja, vad det här inlägget egentligen  skulle handla om var ju något helt annat – mina bästa Kapstads tips! Skulle det vara så att du har vägarna förbi Kapstaden så kan jag rekommendera några ljuvliga vingårdar, restauranger som kommer ge dina smaklökar många nya roliga överraskningar och du kommer möta människor som du kommer inspireras av.

Per

 

Mitt urval är naturligtvis bara en bråkdel av allt fantastiskt som finns där men de ställena får jag skriva om efter nästa resa.

Cape Town:

Behöver du ett vänligt, vackert och riktigt bra Guesthouse att bo i när du kommer till stan rekommenderar jag Antrim Villa i Greenpoint. Det ägs av svenske Jonas Sandström och ligger en liten bit utanför city i ett lugnt, trevligt område. Man kan enkelt ta sig in till stan till fots, taxi eller buss. http://www.antrimvilla.com/ Det finns bara 6 rum så det är alltid lugnt och skötn, finns en saltvatten pool att svalka sig i. Frukosten som serveras är  – alltså jag längtar efter den varje dag. En buffé med Skandinavisk inspiration där det bjuds på fruktsallad, krämig yoghurt, hembakt bröd, lokala ostar, chark, muffins, press kaffe, olika sorters te, fruktjuicer…som man gärna avnjuter utomhus. Personalen är extremt hjälpsam och gör allt som står i deras makt för att gästerna ska känna sig hemma. Det känns som att bo på lyxhotell fast du betalar inte mer än, ja, ett sämre B&B i Sverige….extremt prisvärt.

http://www.antrimvilla.com/

Kaffe: jag dricker en kaffe om dagen, på morgonen, och unnar mig lyxen att vara väldigt kinkig med att just den koppen ska vara väldigt väldigt god. Det finns ett stort utbud med coola kaffe barer, trendiga som få, till exempel:  http://www.truthcoffee.com/https://www.beanthere.co.za/, uber coola Dogs Bollocks i Gardens där man kan hänga med alla hipsters, https://www.facebook.com/TheDogsBollocks, Bean there: https://www.beanthere.co.za/   Birds https://www.facebook.com/BirdsCafe, eller Tamboerswinkel där man kan ägna sig åt ”people watching”  – glo på folk, https://www.facebook.com/Tamboerswinkel/ m.fl. Men mest av allt gillade jag att hänga på Giovannis Deli i Greenpoint, fem minuters promenad från Antrim där jag bodde,

https://www.facebook.com/pages/Giovannis/178216092205189

Ett italienskt deli där det alltid var fullt med folk, mest stammisar, glad, avspänd och stämning och opretentiös stämning, och – viktigast av allt – gott kaffe. Där fick jag min cappuccino, eller Flat White som jag föredrar, exakt som jag vill ha den. Bra deli disk har de också om man vill köpa mat till en picknick.

Flat White hos GiovannisHar du vägarna förbi Camps Bay så åk vidare någon kilometer till Bakoven (betyder ”Bakugn” – där ligger en restaurang / kafé som heter Baked Bistro, http://www.bakedbistro.co.za/

Baked

Gott kafé, massor med hembakta godsaker, juicer och mat. Efter kaffet, gå ut till vänster och gå ned mot havet, där finns ett område med de mest ljuvliga klippor där man kan vandra, sitta och glo på havet, plocka snäckor om andan faller på…där tillbringade jag flera timmar med att bara just…titta på vågorna.

Här vill jag bo...
Här vill jag bo…

Restauranger: alltså – det finns precis hur många bra krogar som helst i den här stan…jag hann bara med ett fåtal naturligtvis men här är några favoriter. Det är billigt för oss att äta ute i Sydafrika på grund av att den lokala valutan, Rand, är så låg i förhållande till kronan. Olyckligt för dem naturligtvis men gynnsamt för oss. En måltid på en bättre restaurang, 3 rätters med vin kan gå på 150-200 kronor. Och då är det de lite bättre krogarna!

Knife – http://www.knife-restaurants.co.za/ Serverar enkel men sofistikerad mat, menyn består främst av tapas i tre olika prisklasser, 3-4 stycken rekommenderas. Hade jag kunnat hade jag tagit tio, tokgott. Fina viner har de också. Här tillbringade jag och en kompis en helkväll – vi som bara skulle ta något snabbt att äta…men som sig bör med bra mat och bra atmosfär…det leder till bra samtal och umgänge!

Little Saint: på Bree street ligger ett pärlband av bra, roliga restauranger – take your pick! Jag gick en kväll längs hela Bree street och i ett kvarter ganska högt upp, där blev jag lite kär i en restaurang som heter Little Saint, http://www.littlesaint.co.za/. De serverar mat lagad på lokala råvaror, okomplicerad men god mat, så som bra råvaror i säsong gör sig bäst! ”Från jord till bord” filosofin genomsyrar köket. Satt på ute serveringen i den varma kvällen och njöt av grillade grönsaker med en krämig getost, en krispig generös grönsallad och ett glas gott vitt vin. Till efterrätt inkokt päron med grädde, inget märkvärdigt eller nydanande, bara väldigt gott! Och trevligt.

Chefs Warehouse: http://www.chefswarehouse.co.za/ Här är ofta fullt och kl 20.00 stänger de men kom tidigt – det är det värt. Jag blev smått förtjust när jag fick veta att kockens favorit ingrediens är chili. Och jag är en passionerad chili – vän. Chef’s warehouse är både butik för entusiastiska kockar med köksredskap och roliga livsmedel från hela världen, och en liten krog. Tapas med lokala råvaror på menyn. Utsökt, kreativt och väldigt sympatiskt.

Natur: medan du är i Kapstaden finns det ett par måsten för dig som gillar natur och att vandra. Gå upp tidigt en morgon och ta bilen upp till Lions Head, där parkerar man (ni ser var alla andra bilar står, undvik lördag, då är det kö uppför berget!), tar med sin vattenflaska, kamera, knyter på sig skönaste vandrarskorna och vandrar upp till toppen, det tar väl någon timme. Väl värt den tidiga morgonen och besväret, vyn över Kapstaden och havet är hisnande. Lions Head.

 

Det är en hisnande lycklig känsla att komma upp på toppen!
Det är en hisnande lycklig känsla att komma upp på toppen!

 

Table Mountain: Upp till Table Mountain kan man ta sig till fots eller per lift. Bra att boka den i förväg, och det gör man enklast på nätet: http://www.tablemountain.net/ Om det är en blåsig dag kan det vara värt att ringa för att kolla ifall den går eller inte.

Historia: en helt nödvändig utflykt är den till Robben Island, ön där Nelson Mandela satt fängslad i 18 år (av 27 år i fångenskap). Man tar en båt från Waterfront, och blir omhändertagen av guider. På Robben Island bor idag bland annat före detta fångar och vakter sida vid sida och har skapat ett litet samhälle där forna fiender idag lever tillsammans som goda grannar och på ön finns noll (0) kriminalitet! Vår guide var en man som satt fängslad samtidigt som Mandela och kände honom väl. Hans berättelse, hans utstrålning och hela väsen visade att förlåtelse och försoning är möjligt. Han fick mig att tänka efter både en och två gånger över de ”oförätter” jag inte verkar släppa taget om. Men efter några dagars reflektion och blick in i själen har fått mig att släppa taget helt. Och det är som att bryta en förtrollning och känslan av befrielse är enorm. Vi har så mycket att lära av det här landet.

DSCF3239

 

Mer historia och för att bättre förstå Sydafrika – gör ett besök på Iziko Slave Lodgehttp://www.iziko.org.za/museums/slave-lodge

Ett museibesök som är som ett knytnävsslag in i själen. Slaveri existerar än idag och en rundtur här ger en fantastisk inblick i en verklighet de flesta vill blunda för. Do it!

Utflykt: Ta en biltur längs Chapmans peak – en vägsträcka mellan Cape town och Nordhoek. http://www.chapmanspeakdrive.co.za/ Det är nog den vackraste kuststräcka jag någonsin upplevt, och det är några stycken vid det här laget (söker mig alltid till havet). En hisnande sträcka med de mäktiga röda bergen på ena sidan och Atlanten som breder ut sig oändligt på den andra. Vågorna kastar sig och krossas mot klipporna med en obändig kraft som får det att hisna i kroppen på mig. Där och då insåg jag att det är vid den här kusten jag vill, måste bo vid…

Efter den turen är du kanske sugen på lite mat och shopping? Åk vidare till Bay Harbour och marknaden. Där finns en marknad under tak där det säljs allt ifrån fina skor, kläder, väskor, smycken, mycket hantverk, hudvård – ja allt möjligt. Det är trångt och livligt. Är du hungrig fortsätter du in i mat avdelningen och där vimlar det av roliga matställen, allt ifrån braai till sushi, gröna juicer, ostron och champagne, sallader, ostar, vin..man slår sig ned med sin mat vid första bästa bord och bara tar in stämningen och människorna.http://www.bayharbour.co.za/default.aspx

Bay Harbour

Just det, en tur till en town ship tycker jag ni ska göra: det gjorde jag och det gjorde ett djupt intryck på mig – att möta ett väldigt välorganiserat samhälle med varma, generösa människor som värnar om sin community, som skapar möjligheter till ett värdigt liv under omständigheter vi svenskar inte skulle kunna föreställa oss att leva i. Jag tror, att många där är lyckligare där de lever många på liten yta, känner sig behövda, strävar mot viktiga mål, är bra mycket lyckligare och tillfreds med sina liv än vad många människor är i den här storstaden jag bor i. Bor ni på Antrim villa hjälper de er att boka en tur.

 

Så, det får räcka för idag. Kommer fler tips om andra orter. Snart. Det här var bara början, mjukstarten på mitt äventyr.

 

There’s a great world out there, go out and meet it!

 

Lisen

Leave a Reply