Mer örter och mat för nerverna

with Inga kommentarer

Jag plockar upp där jag avslutade igår och fortsätter tipsa om örter och livsmedel som stärker nervsystemet och som hjälper oss hålla huvudet klart när världen och / eller livet känns förvirrande. Det är mycket nytt att ta ställning till och våra liv förändras varje dag. Inte bara för att vi befinner oss i en världsomspännande osäker tid utan för att det är så att vara människa. Förändring är det enda vi kan ta för givet och jag förundras hela tiden över att det ska vara så svårt att förhålla sig till det ibland. Klappar mig på ryggen för att jag lyckats bryta vanan att äta samma frukost varje dag till exempel. Jag menar hur svårt kan det vara! Ett som jag lärt är att om jag tar hand om mig och mitt nervsystem så är jag bättre rustad för att ta emot och välkomna nya rutiner, nya vanor, nya värderingar och till och med en ny världsbild. För att inte tala om att gå in i den nya fas i livet som åldern tar mig in på. Det är spännande och jag kan inte annat göra än att nyfiket följa med. Och på resan tar jag mina vänner örterna till hjälp.

Idag tänkte jag nämna ett par favoriter som blivit bundsförvanter genom åren: rosmarin och saffran. Rosmarin passar till det mesta tycker jag och särskilt lämplig är den såhär års när det blir kallt och mörkt ute. Årstiden gör mig trött och lite…vad ska jag säga…trög i huvudet, långsam. Vackert så, allt behöver inte gå så snabbt men jag vill åtminstone känna mig närvarande och klartänkt. Och varm, framförallt varm.

Rosmarin är känd som en ört för minnet och för att gynna klara tankar. Perfekt för mig som verkar slarva bort ord på löpande band och får gräva djupt i mitt minne för att finna dem. Rosmarin stimulerar blodcirkulationen och då får man blod (och därmed syre) till hjärnan, ibland är det allt som behövs. Det räcker att bara dofta på örten för att man ska få en effekt och kvickna till. Jag dricker gärna infusion, men det går lika bra att ha en flaska eterisk olja, hälla ut ett par droppar i handen och dra in doften för att pigga upp sig.

Rosmarin innehåller också mängder med antioxidanter som håller oss unga och friska – det sägs att om man börjar varje dag men en kopp rosmarin infusion håller man sig ung och får ett långt liv. En del kalcium får man också i sig som ju stärker nerverna.

En fin blandning till en infusion när man känner sig orolig rosmarin, basilika och mynta. Såhär års när det inte finns färska örter tar du torkade. Gör såhär: koka upp en halv liter vatten, tillsätt en tesked vardera av örterna, låt dra under lock tio minuter, sila och drick.

Min bästa dryck just nu är min egenhändigt komponerade version av Barley water, ni vet: korngrynsavkok med citron och honung. En dryck som anses stärkande, bra för magen och näringsrik. Jag har smaksatt den med rosmarin och apelsin. Receptet finns i min bok Lisens Gröna Värld, men för er som inte har boken – här är receptet:

Lisens Barley water med rosmarin

1 dl korngryn

2 liter vatten

1 msk torkad rosmarin eller en kvist färsk

1 apelsin

eventuellt 1 msk honung eller råsocker

Barleywater med apelsin och rosmarin
Barleywater med apelsin och rosmarin

Skölj korngrynen i vatten och lägg dem i en kastrull. Tillsätt 1 liter vatten, låt koka upp. Häll av vattnet och häll på 1 liter kallt vatten igen. Låt sjuda under lock 1 timme. Låt rosmarinen sjuda med sista 10 minuterna. Sila bort korngryn och rosmarin.  (Kasta dem inte! Blanda ned dem i brödbaket eller i gröten istället, eller gör en risotto med en massa örter). Låt vätskan svalna. Pressa i apelsinsaft och smaksätt med honung. När jag använder apelsin tycker jag själv inte att den behöver sötas men det avgör du bäst själv! Servera varm eller kall.

Korngryn är värmande, det vill säga stimulerar kroppens värmeregulator så det skapas värme. Hela kornet innehåller cirka 10-15% protein och resten kolhydrater. Flera B-vitaminer och mineralerna magnesium, kalcium, järn och fosfor och kalium finns det rikligt av, näringsämnen som nervsystemet mår bra av. Korngryn innehåller mycket fibrer, tillför bra bakterier till magen som håller tarmarna friska och har en balanserande inverkan på blodsockret. Inte bara det: för att minska klimakteriebesvär är det bra att äta livsmedel som innehåller fytoöstrogener (ämnen som har en östrogenliknande effekt i kroppen), och korngryn är ett sådan.

Så var det saffran: upplyftande och antidepressiv – det har kliniska studier bevisat, kan inte tänka mig en godare medicin när livet känns mörkt! Eftersom saffran är dyrt är det tur att man behöver väldigt lite för att få någon verkan. Jag dricker gärna varm mjölk eller mandelmjölken om jag har svårt att sova, då tillsätter jag ett par strån saffran och kanske en gnutta vanilj. Blir varm, lugn och sover väldigt gott av det. Man kan också göra en god saffranshonung – låt ett par gram saffran dra i honung ett par veckor så honungen tar smak.

Idag tillagade jag en saffrans-omelett (ja, omelett idag igen, läs gårdagens inlägg om min plötsliga ägg-craving!).

Rosmarin och saffransomelett
Rosmarin och saffransomelett

Sköt om dig!

 

Lisen

 

 

Leave a Reply