Massor av klöver

with 5 kommentarer

Nu är klöversäsongen här! Hela helgen har det regnat men kvällarna har varit fantastiska – alldeles stilla, soliga, ljusa. Juni från sin bästa sida. Blommig, grön och doftande. Sommarblommorna slår ut och bland dem växer en massa godsaker! Tog med en påse på min kvällspromenad i fall jag skulle hitta några fina grönsaker till middagen. Kom hem med grönt som kommer räcka i flera dagar . Känner mig rik.

 

Det här är inte vilka grönsaker som helst – det här är mer näring än vad som ryms i en hel grönsaksdisk i närmsta snabbköp. Nu har alla små larver börjat vakna till liv och gillar att mumsa på gröna blad – skölj allt ordentligt innan du använder dem!

Låt mig presentera grönsakerna en och en. Först – klöver, som jag tänker fokusera på idag. De andra får ni som bonus!

Klöver: Trifolium pratense. Vanlig vild växt som är vanlig vid vägkanter och på ängar. Inom jordbruket odlar man klöver som för att kvävegödsla jorden – den binder kväve i marken. Klöver är näringsrik – den drar upp mineraler och vitaminer ur jorden och samlar dem i den runda, rosa blomman som reser sig över de tre bladen, som ger klövern dess vetenskapliga namn: tri = tre och folium = blad.

Fyrklöver betyder tur och hittar man en med bara TVÅ blad betyder att ny kärlek är på väg. Jo, så är det. Har jag läst.

Näringsrik som sagt – rödklöver innehåller aminosyror som gör blomman till ett utmärkt, lättupptagligt proteintillskott. Utöver protein finner man också kalcium, B-vitaminer: niacin och tiamin, C-vitamin, krom, magnesium, kalium och fosfor. Det trodde ni inte va?! Inte nog med det: klöver är allmänt stärkande, renande, motverkar infektioner, hjälper vid hudproblem, stärker nervsystemet, bra för lymfan och reglerar hormonerna. Som ett extra näringstillskott är rödklöver till hjälp när man försöker bli gravid (ökar fertiliteten), hjälper under klimakteriet, hjälper till att stärka levern så den kan rena blodet som den ska.

Drick klöverinfusion när du känner dig trött och stressad, behöver återhämta dig efter sjukdom eller bara är allmänt ur gängorna. Rödklövern går in i varenda cell och läker själens alla sår. Japp. Skelettet blir starkt av allt kalcium också. Klöverinfusion kan lindra värken vid artrit om man dricker det regelbundet.

Infusion: Koka upp vatten och lägg i en handfull rödklöver. Stäng av värmen och låt dra under lock i 4 timmar. Det låter länge men ju längre det står desto mer mineraler och näringsämnen fälls ut i vattnet. Sen kan man dricka det kallt eller värma upp om man föredrar det.

Använd rödklöver blomman färsk eller torkad i infusion, eller färsk i maten. Min favvo är en liten enkel rätt med quinoa: Koka quinoa, häll upp i en skål, blanda i  klöverblommor (dra ut dem ur det gröna fästet), grovt hackad svinmålla, rostade valnötter , ringla över lite olivolja. Servera som det är eller till linser, kyckling eller något annat gott.

Våtarv: Stellaria media. Vanligt ogräs som trivs i mulliga rabatter men växer också vilt vid vägkanter och stigar. Våtarv smakar bäst innan den går i blom – har en mild, neutral smak och en trevlig, krispig, saftig konsistens. Använd rå i sallader, smoothies, eller stek den helt snabbt i lite smör och salt och servera till fisk eller nåt.

Svinmålla: Chenopodium album. Spenatens urfader. Släkt med bland annat hirsh och rödbetor. God. Målla-pesto är gott till typ allt. Smakar gott rå eller snabbfräst eller i till exempel en omelett.

Nässelblommor: Urtica dioica. Ja, mer nässlor. Nu är det blommorna som gäller. Proppfulla med mineraler och klorofyll. Blommorna torkar jag och sparar till vintern då jag blandar ned dem i gröten eller i smoothies, kex eller vad jag nu kan tänkas hitte på. Naturligt kosttillskott!

Go wild!

Lisen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Responses

 1. Ekub
  | Svara

  Älskar dina blogginlägg med allt ätbart som finns att plocka. Verkligen inspirerande! 😀

 2. Susanne
  | Svara

  Hej. Tack för mycket bra info om Rödklövern. Undrar dock hur mycket vatten det ska vara till en näve rödklöver infusion? Ha en fin dag

  • admin
   | Svara

   Hej Susanne! Till en kopp infusion räcker det med 3-4 färska blommor. Till en liter: koka upp vatten, lägg i ca 10 blommor (färska) eller 5-7 torkade. Det räcker! Lägg blommorna i en tekanna, tillsätt vattnet och låt stå och dra under lock 5-10 minuter. Det är fint att kombinera nässlor och klöver till en välgörande infusion.
   Allt gott,
   Lisen

 3. Joseph
  | Svara

  Nu är hösten här går det fortfarande att plocka Rödklöver eller är det för sent.

  • admin
   | Svara

   Det går bra att plocka så länge det finns! Men de smakar inte lika sött som de gör när det är varmare, och förekommer inte lika rikligt. Men plocka på! Det är härligt så länge det varar!
   Lisen

Leave a Reply