Favoriten Furikake

with 2 kommentarer

Linnéa Sjögren och Jonas Petterson, (även känd som Tångmannen) är mina nya idoler och förebilder. Tillsammans har de startat företaget Catxalot (uttalas Catchalot) som skördar mat under havets yta: tång och alger, en resurs som är på frammarsch och hett efterfrågad av krögare som Tommy Myllymäki, Jacob Holmström (Gastrologik), Mathias Dahlgren och Fredrik Johnsson (Volt) till exempel. Mer om dessa passionerade pionjärer kommer ni få läsa om här senare i sommar, då ska jag få följa med på Tångsafari. Längtar.

Linnea är Bohusläns sjögräsdrottning!
Vi gillar vilda växter! Här möter jag Linnéa Sjögren på Ostindienfararen Göteborg på uppdrag av Mariestads: Den stora smakresan.

Jag fick möta Linnéa och Jonas i tisdags när vi möttes på Ostindienfararen Göteborg för att diskutera Västkustens smaker med Chefsbryggmästare Richard Bengtsson på Mariestads öl. Här nedan ser ni en glimt av deras pratstund. (Filmerna kommer jag lägga ut här när de kommer).

Smakprat och tång med Mariestads. Kan tång passa till öl?
Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Mariestads pratar öl och tång med Linnéa Sjögren och Jonas Petterson. Regissör Patrik Forsberg instruerar.

Linnea och Jonas har ett stort intresse för mat och har tagit fram ett antal produkter för oss som inte själva kan ge oss ut och plocka. Bland annat sin egen version av min absoluta favoritkrydda: Furikake (uttalas Furikake, inte Furikake som jag sagt i alla år…). En japansk kryddblandning som används mycket i Japan. Basen är tång, sesamfrön, och soya, sen kan man tillägga allt möjligt, som chili och andra kryddor. Enligt Jonas finns det lika många varianter av Furikake i Japan som det finns kockar.

Bohus Furikake, can't live without it.
Bohus Furikake, can’t live without it.

Bohus Furikake innehåller en blandning av traktens tång, salt, soya och sesamfrön. Enligt Linnéa och Jonas passar den väldigt bra till mos, lax och ris. Själv använder jag Furikake på sallader, soppor, ångade grönsaker, till nästan all fisk och till ägg istället för salt.

Läs mer om Catxalot här:

Bohus Furikake ingredienser
Med smak av hav

 

Bohus Furikake användning
Tips från Catxalot

Jag tog fasta på det här med mos till gårdagens middag. Kokade mitt bästa Blomkålsmos (av nyskördad blomkål från Rosendals trädgård!), ett gäng haricotsverts och andra långa bönor till stekt halloumi med rosenblad. Tång och rosor, det är västkusten för mig.

Blomkål med Furikake och rosor
Rosor och tång på fatet

Blomkålsmoset gör ni såhär: koka blomkål och lök. Lägg i en mixer och häll på ett gäng gröna ärtor. Mixa. Smaka av med salt och muskot. Servera!

Sockertång
Sockertång. Även känd som Kelp.
Gott och blandat
Gott och blandat från havet. Släpp in tången i ditt kök! Gott, vackert, miljövänligt och nyttigt.

Blir du sugen på Bohus Furikake kan du maila info@catxalot.se. Tillgången är begränsad så man får ställa sig i kö, det är det värt!

Nu är det sommar!

Lisen

Selfie på Ostindienfararen Göteborg
Selfie på Ostindienfararen Göteborg

2 Responses

 1. Bo Wennström
  | Svara

  Hej!
  Undrar var jag kan köpa Bohus furikake? Eller få ett könummer. Vad kostar den?
  Är själv kock i botten och matlagning är en passion och stor del av mitt liv!
  Mvh, Bosse

  • admin
   | Svara

   Hej Bosse! Hör av dig till Linnea och Jonas, http://www.catxalot.se/sv-SE
   info@catxalot.se så kan de svara, den är fantastiskt god, hoppas du får tag på en burk.
   De har också roliga kurser med matlagning och alger / sjögräs, dem kan jag rekommendera!
   Varma hälsningar, Lisen

Leave a Reply