En perfekt kopp kaffe

with Inga kommentarer

 

Färskare kaffe kommer jag nog aldrig få uppleva. Igår besökte jag en by utanför Moshi som heter Materuni. Min guide för dagen, Richard, kommer därifrån och det är bland annat hans och familjens kaffeodling vi ska besöka. Samt, vad jag allra mest sett fram emot, vandra i bergen och se två närliggande vattenfall. Men temat för dagen är kaffe. Efter den första vandringen som gick på en smal slingrig stil i det grönaste landskap man kan tänka sig, medan dimmorna lättade över bergstopparna och jag fick lära mig ett och annat om traktens vilda medicinalväxter samt en magnifik vy av vattenfallet var det dags för en stärkande styrketår. Jag tänkte inte längre än att de brygger väl en kopp kaffe, jag får träffa familjen och så går vi vidare. Så fel man kan ha…Nej. Här ”bara brygger” vi inte en kopp kaffe. Jag visades till en stol. Richard yngre kusiner dyker upp och är nyfikna, den äldste bär fram ved och börjar tända en brasa. Kaffekoppar står framdukade. De två yngre barnen vill fotograferas och gör sig till framför kameran. Vi har roligt. Richard plockar fram en korg och går till närmsta kaffebuske och börjar plocka och sen får jag lära mig steg för steg hur man går tillväga för att få sig en kopp riktigt gott kaffe, vilket jag nu tänkte dela med mig av så pedagogiskt jag bara kan, håll till godo!

1 – Plocka mogna kaffebär, de ska vara röda.

Plocka kaffebönor.
Plocka kaffebönor.

2- Ta fram apparaten du har som ser ut ungefär som en slags kvarn, häll i lite vatten, lägg i bönorna så de får åka igenom den. Här skiljs skalen från kärnan. De skal som är kvar flyter upp till ytan, likaså dåliga bär.

3

3-Låt bären ligga i vattnet i tre dagar.

4

 

Veva veva.
Veva veva.

4 – Häll av vattnet och häll ut kärnorna på en tork eller sprid ut dem på en duk på marken och låt torka i solen.

Torkade kaffebönor.
Torkade kaffebönor.

5- När kärnorna, (som nu är nästan vita men har lite skalrester kvar) är torra så stöt dem i en trämortel.

9

Detta går bäst om man är flera stycken och tillsammans sjunger ”the coffee pounding song” som sätter rytmen. Det här 11momentet ska skilja det tunna skal som omsluter kärnan från sitt fäste. Turas om att stöta, det är tyngre än man tror. Barnen utför en vild dans och de har väldigt roligt – sången har en medryckande rytm och till slut dansar vi hela gänget där på innergården. Jag något mer tafatt då som också försöker hänga med i sången och fotografera samtidigt.

12...

 

12.6- Gör upp en eld.

Gör upp en eld.
Gör upp en eld.

7- Häll ut kärnorna i torkmållan igen och skaka så eventuella skalrester förvinner. Nu är bönorna rena och redo att rostas.14

8 – Ta fram din bästa kafferostarkittel och hetta upp den över elden. Häll i bönorna. Rör om och rör om och rör om så de rostas jämt och fint. Det ryker och efter en stund framträder en ljuv kaffearom som blandas med röklukten.

12

17

Rostningen klarar jag någorlunda men förstår att jag inte rör om tillräckligt snabbt!
Rostningen klarar jag någorlunda men förstår att jag inte rör om tillräckligt snabbt!

9 – När bönorna är färdigrostade, häll ut dem i torkmollan så de får ånga av sig.18Häll över  i en trämortel, nu ska de malas. Även här finns det en sång och en rytm. Mer dans.

21

10 – Sila kaffet genom en finmaskig sil över ett bananblad.

24

11 – Koka upp vatten i en kittel över elden och när det kokar, tillsätt det finmalda kaffet. Låt det koka några minuter. ÅH om jag kunde förmedla doften här…starkt, mjukt, aromatiskt doftar det.

27

12 – Ställ fram koppar och ta fram en finmaskig sil, häll kaffet genom silen i koppen.

30

13 – Sätt dig tillrätta, blicka ut över bergen och säg Amen, livet är allt bra gött!

IMG_2970
Köpte med mig kaffe hem som jag nu kan börja mina dagar med.

Efter denna förstärkning av livsandarna gick vi med lätta steg den halvtimmeslånga promenaden till nästa vattenfall, som var 90 meter högt längs en bergsvägg fylld av växter. Naturen är en storslagen konstnär. Solen stod högt på himlen och tro mig – det var en lisa att ta av skorna och stoppa fötterna i det kalla, rena vattnet. Tänk att jag får vara med om detta. Tacksam.

PS – kan tillägga att just det här kaffet är ekologiskt odlat Arabica kaffe och familjen ingår i ett kaffe-kooperativ som säljer kaffet vidare.

Kaffespeedad vid vattenfallet.
Kaffespeedad vid vattenfallet.

God jul!

Lisen

 

 

Leave a Reply