Blott Sverige svensk mjölk har…

with Inga kommentarer

Det är nu eller aldrig! NU som vi verkligen kan göra skillnad ! ALDRIG har det väl varit så aktuellt att använda vår plånbok till att välja vår framtid. Jag syftar nu till vår mathållning. Spaltmetrar skrivs, löpsedlar fylls med olika märkliga dieter som ska förändra våra liv till det bättre, som om de vore vägen till lycka och framgång, men väldigt få löpsedlar skriver om konsekvenserna av vår mathållning. Så nu tar jag saken i egna händer rätt och slätt ; )

Ät svensk mat i säsong! Ni som följer min blogg vet att jag under ett års tid (japp, har nu satt en tidgräns, hade bara tänkt prova några månader) ska leva på lokalproducerad, ekologisk  mat i säsong (sånär som på kaffe, kryddor, choklad, linser, nötter, pasta och vin!). Experimentet har främst syftat till att ta reda på:

– om det är möjligt

– hur det påverkar hälsan. Om jag litar på att naturen låter det mogna som vi behöver när vi behöver det borde detta vara den ultimata dieten!

– hur det påverkar min ekonomi. Många hävdar ju att ”det är för dyrt” att äta ekologiskt.

– är det en del av lösningen till en renare, friskare miljö?

Svar på den första punkten har jag först när jag tagit mig igenom vintern. Vad gäller hälsan vet jag ju sedan tidigare erfarenheter att jag mår bättre av rotfrukter, vilt kött och varm, lagad mat när det är kallt. Ekonomin? Faktum är att jag nog aldrig lagt ned så LITE pengar på mat som nu! Det är rent märkvärdigt faktiskt! Kanske för att rotfrukter i säsong är billig mat, även om de är eko. Kanske  för att jag har ett  begränsat utbud att hålla mig till så därför slinker det inte ned en massa extra saker i kundvagnen. Kanske för att jag planerar mina inköp på ett annat sätt än förr – veckohandlar snarare än småshoppar lite varje dag. Slutligen – är det ett smart val för miljön?

Idag fick jag vatten på min kvarn! Love when that happens ; ) I dagens ”Brännpunkt” i SvD skriver Gunnar Lindstedt (reporter på Veckans affärer) om hur svensk matproduktion ”hamnar allt mer i händerna på utländska multinationella bolag”. Danmark har tagit monopol på mjölk, ost, smör, fläsk och nöt. Svenska mjölkbönder får inte betalt för sina varor och kan inte försörja sig. Arla tycker dessutom att det är en jättebra att strunta i miljön och låter korna äta genmodifierat foder från Argentina och Brasilien. När de ändå håller på kryddar de jorden (och därmed mjölken som hamnar i ditt glas. Eller ännu värre, ditt barns glas) med Monsantos Roundup. Bland annat.

Vad gäller miljön hävdar Gunnar Lindstedt i sin artikel ”matproduktionen måste dessutom bli mer lokal och småskalig för att klara framtidens krav på minskade koldioxidutsläpp och tilltagande energibrist”. TACK! I knew it! Fast Arla bryr sig inte. De vill tjäna pengar. Och struntar i att svenska bönder inte längre har råd att producera bra, ekologisk mat till oss.

Tillsammans är vi fler – om vi ökar efterfrågan på närproducerad ekologisk mat, bojkottar giriga jättar som till exempel Arla, väljer mat med hjärtat så VET jag att vi kan göra skillnad. Det är NU det gäller. Om den ekologiska mjölken från Järna, Gefleorten, Falköpings mejeri, Norrmejerier eller var den kommer ifrån – så är det VÄL investerade pengar. För inte vill du väl dricka, och betala för, en coctail bestående av genmodifierad soja och roundup?

Artikeln kan ni läsa i sin helhet här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/svensk-mjolk-snart-ett-minne-blott_6617032.svd

Nu ska jag ta och göra mig en god café au lait med mjölk från Nibble gårdsmejeri i Järna.

Let’s get together and feel all right…ha en bra dag!

 

0 Responses

  1. […] Hemmagjort bregott, Hejdå, GMO – Är vi på väg att få in Monsanto-soja i mjölken?, LifebyLisen – Blott Sverige svensk mjölk har, Det angår oss alla, Dela det här:DelaTwitterSkriv utStumbleUponGillaGillaBe the first to like […]

Leave a Reply