Blommor & bin

with Inga kommentarer

Här får ni ett uppdrag! Rädda världens bin! Världens bin svävar i livsfara och behöver vår hjälp. Nu tänker ni kanske att ”jippi, inga fler bi-stick att oroa sig över”. Fel tänkt. Ett och annat stick får vi stå ut med för vi får så mycket tillbaka.Utan deras medverkan i odlingen får vi inga grönsaker eller frukter, inga blommor, örter, blad eller bär. Tänk en sommar utan jordgubbar, höst utan äpplen, vår utan vilda grönsaker…Finns det inget grönt har inte djuren något att äta och  då får vi inget kött heller.  Då får vi klara oss på steril, genmanipulerad soja och majs. Och får skörbjugg på köpet. De senaste åren har stora delar av världens bin börjar försvinna eller dö i högre grad än vanligt. Vissa regioner har förlort upp till 80% av sina bisamhällen förra året. Bara i Sverige blev förlusten 25%. Orsakerna är flera – besprutning, parasiter, hemlöshet då man gör betesmark av deras boplatser. Så kan vi ju inte ha det!

Dessutom är bin arbets-, och energibesparande – det arbete som invånarna i en bikupa gör på ett par dagar skulle det behövas hundratals människor till att göra under motsvarande tid. Det går ju inte ihop någonstans.  74% av EU:s matproduktion är direkt beroende av bin som pollinatörer för att få skörd. Det är mycket mat…

Det idealiska boendet för ett bi är något slags hål, till exempel mitt i ett stort träd. Hålet bör rymma ca 40 liter, där de kan bygga sin kupa.  Hål i ett stort träd. Det är allt de behöver. Problemet är bara att vi skövlar deras träd för att bygga fler gallerior, fler parkeringsplatser och höga hus. Odlingen är ett annat hot – bina vill ha olika slags vilda blommor att pollinera, men när vi gör om all mark till betesmark med bara gräs, eller tillämpar monokultur, dvs odlar endast en gröda, så är det kört för bina .

Någon som vill skapa förändring är min kollega på Rosendal, Victoria Lagne. Det här är Victoria, hon är lika härlig som hon ser ut:

I åratal har hon ruvat på en utställning som lyfter fram våra livsviktiga och hårt arbetande hjälpare i trädgården – INSEKTERNA! I år blir den äntligen av – den 9 juni (imorgon!!) är det vernissage för utställningen ”Under Luppen! ” på Rosendals trädgård.

Bland annat kan man möta glada bin som bor i snyggaste bikupor man sett. Det är företaget Bee Urban som ligger bakom.

Läs mer på http://www.beeurban.se/beeurban.html

De här kuporna som Bee Urban satt upp ska pimpas med blommor och allsköns överdåd:

Med vandringar, workshops, utställning och konkreta exempel i form av t.ex. en insektsträdgård kan ni se hur man kan skapa en gynnsam miljö för insekter i  trädgården eller balkongen. Hälsa på i insektshotellet, se Bee Urbans tjusiga kupor i Täppan. I växthuset blir det utställning med konstnärer och konsthantverkare som arbetat med insekter som motiv och tema. Det blir en närgången studie i insekternas förunderliga värld och en hyllning till alla dessa små kryp!

9 juni – 31 juli

Medverkande: Sam Stigsson, Per Kristiansen, Lisa Ottebring, Lena Siegrist, Stefan Uhlinder,  Bee Urban, Nadja Wedin.

Projektet ämnar väcka medvetenhet om vikten av den biologiska mångfalden samt den idag allvarliga situationen där pollinerande insekter minskat drastiskt. Bin och humlor kommer att spela en central roll i projektet Under luppen! men givetvis får andra pollinatörer som fjärilar vara med.

Så, åk ut till Rosendal, lär er vårda insekterna och rädda vår planet! Bee good : )

Vi ses kanske på lördag kl 11, då är det insektsvandring! Lär mer på http://www.rosendalstradgard.se/section.php?id=0000000002

Bee there or bee square ; )

 

Leave a Reply