Bittert går till hjärtat

with Inga kommentarer

Bittert, beskt, amara – kalla det vad du vill, men ät bittert. Salt och sött är de två grundsmaker som vi i västerlandet föredrar framför allt annat. Resultatet? Enformig mat och enformiga smaker. Förstoppning, övervikt, ledsna magar. Vi blir trötta, sjuka och känner oss aldrig riktigt mätta. Lösningen på problemet? Lägg till en bra vana – ät bittert till varje måltid och må bättre. Garanterat resultat!

Inom den traditionella kinesiska medicinen kommer uttrycket ”bittert går till hjärtat”då man använde bittra örter för att kurerar hjärtsjukdomar. Jag översätter det till ”ta bittert till hjärtat”: ta till dig och lär dig älska bittert. It’s good for you.

Såhär lyder ett egyptiskt visdomsord: ”Endast en fjärdedel av vad människan äter räcker för kroppen. Resten gör människan sjuk, penningpungen tom och läkarna rika.”

Den beska smaken är en av de fem grundsmakerna: sött, salt, surt, beskt och umami. Alla smakerna behövs vid varje måltid för att vi ska känna oss mätta och belåtna, och för att matsmältningen ska fungera effektivt. Lever, matsmältning, gallblåsa och bukspottkörteln älskar bittert. Och kan de göra sitt jobb får vi bättre hälsa, blir gladare och får en massa energi.

Det är inte för inte som ”aptitretare” gärna har en bitter smak, tänk Campari till exempel. Eller snapsar som Fernet branca, Gammeldansk och Malörtssnaps. Fler beska smaker i vår vardag: kaffe (utan mjölk och socker), grapefrukt, endiver, citronskal och deras kärnor, kronärtskocka, ruccolasallad, ekbladssallad, gurkmeja…för att nämna några.

Att dricka snaps till varje måltid är inte vad jag förespråkar. Gör istället som italienarna – ät fler beska grönsaker och örter. Hittills har utbudet i Sverige inte varit sådär väldigt rafflande, men nu har det hänt något, och det händer på Stureplan! Inte en plats som tidigare haft någon vidare dragningskraft på mig och som jag verkligen inte förknippat med matinköp. Men nu styr jag regelbundet kosan mot. STOCKHOLMS MATMARKNAD som flyttat in i Sturegallerian och här är det lustfyllt att handla.

Nu i mars-april finns inte mycket svenska grönsaker att få tag på (om man inte plockar nässlor!), så då blir det till att vända ögonen mot Europa, i det här fallet Italien. Därifrån kommer cikoria, vild ruccola, pomerans, radiccio av alla de slag, broccolini, kardon…Som ni ser på bilden kan man inte bli annat än lycklig av alla former och färger.

Alla grönsakerna är odlade på friland utan gifter. Det garanterar massor med smak.

Nu när våren drar igång brukar jag rekommendera att göra en vårkur för att städa ur vintern ur kroppen och stärka immunförsvaret inför kommande säsong. Bästa tiden att börja är NU. Den innebär helt enkelt att man äter bittra örter för att rensa och stärka kroppen. Här får ni några tips:

VINTER-RADICCIO (Radiccio tardivo) är en ny bekantskap för mig, och som jag nu inte gärna vill vara utan:

Jag gillar att ha en liten sallad med god olja på som ackompanjemang till mina middagar. När det finns på Stockholms matmarknad har jag med några blad ROSENRADICCIO i salladen tillsammans med något grönt för att få in en mild beska. Vackert blir det också.

En annan bitter vän som också den påminner om en ros, inte till färgen men väl till formen, är Ciccolini, eller Baby cicoria. En liten grönsak med stor smak. God att fräsa snabbt i smör och servera till vad man vill.

Cikorian är inte bara vacker att se på, den har också en angenäm beska och passar fint i sallad, eller som smaksättare till en fet sås, som remoulad eller majonäs.

 

Vild ruccola fanns när jag var och handlade häromdagen, den är besk och lite seg i konsistensen, så den tycker jag är godast fräst i smör, eller så hackar jag ned några blad i en omelett. Bästa lunchen.

Kolla vacker radiccio! Tänk den med kycklinglevermousse eller nässelpesto…

Överhuvudtaget passar beska grönsaker bra till fett, som rundar av den skarpa smaken en aning. Tänk radiccio fräst i smör, broccolini till majonäs, endiver med en god olja.

Min favoritfrukost just nu är rosa grapefrukt med några droppar hasselnötsolja och hackade, rostade hasselnötter (som har lite sötma). Gott som bara den. Beskt kaffe till det och jag mår prima!

Känner du dig vilsen bland dessa främmande grönsaker och nya smaker så be personalen på Stockholms matmarknad om hjälp. De är jättekunniga och det märks att de tycker det är roligt med mat och är stolta över sitt utbud.

Get bitter, Lisen

Leave a Reply