Bee good

with Inga kommentarer

Honung. Vilken delikatess. Det är med honung som med vin – alla smakar olika och präglas av klimat, säsong, vilka växter bina samlat pollen hos, var i världen den kommer ifrån. Honung är gott och nyttigt.Man kan använda honung för bli båda snyggare och friskare. Snyggare för att det är världens bästa hudvårdsprodukt, återkommer med tips. Friskare för att honung är bakteriedödande och kan användas för att förebygga förkylning och läka sår. Från bina får vi också bivax.  För 17 år sedan gjorde jag min första bivaxsalva. En enkel blandning av bivax och olivolja som kan användas till precis allt. Där och då insåg jag det geniala i naturlig hudvård och att vi behöver väldigt få produkter för att ta hand om huden. Då öppnades också mina ögon för bivaxets suveränitet, honungens oöverträffade läkeförmåga, kraften i bi-pollen och propolis för att stärka immunförsvaret och nyttan av Bidrottning-gelé.  Vilken affärsidé egentligen! Bina är helt geniala. Det Så småningom fick jag kontakt med biodlare och har sedan dess hållit många kurser och föredrag för biodlarföreningar om hur man tillverkar salva och kan använda honung med örter på olika sätt.

Biodlare är passionerade människor och jag har märkt att har man en gång börjat blir det till en livsstil och ingen väg tillbaka. Verkar vara trevliga husdjur. Egentligen borde vi alla, jag menar ALLA hylla biets lov. Utan bina som pollinerar all världens grödor  skulle vi förlora ungefär en 1/3 av vad vi äter. Vi talar äpplen, päron, örter, kryddor, blommor, gurkor, tomater, pumpa, squash, blomkål, smultron, jordgubbar, hallon, blåbär, mandel, apelsiner, persikor, avokados…är ni med?  Det arbete som bina i en kupa gör på ett par dagar skulle det krävas hundratusentals människor till. Så en stående ovation till bina som möjliggör våra odlingar och ser till att vi får mat på borden.

Nu kommer smolket i bägaren. Världens bin är på utdöende. Japp. Yes. För varje år decimeras bisamhällen, binas vitalitet minskar, de utsätts för parasiter och virus. Det senaste fenomenet är plötslig bidöd, där ett samhälle bara försvinner, lämnar kupan med yngel kvar. Något bin aldrig gör naturligt, någonsin. Mängden honungsbin har minskat med 80% på bara några år. I Sverige har problemet märkbart de senaste två åren. Det finns flera anledningar till dessa. Alla har med oss att göra – insekts-, och växtgifter, monokulturer, besprutade åkermarker gör att vilda växter försvinner = ingen mat till bina, naturområden som är binas naturliga habitat försvinner och blir till gallerior, parkeringsplatser och odlingsmark, manipulering av honungsbin för att öka deras produktion. Vi har odlat bisamhällen sedan 4000 f Kr. Det är först nu de tagit skada.

Det finns ett skäl till att de dör: en läbbig rackare som slår ut bisamhällen i en rasande fart:

Bilden är hämtad från  IBRA, http://www.ibra.org.uk/

Varroa distructor . Den här lilla rackaren, ett kvalster som med människans hjälp har spritts över jordens alla hörn, håller snabbt och effektivt på att ta död på världens bisamhällen. Det är främst det europeiska honungsbiet som är värst drabbat. Varroakvalstret tar sig in i kupan, dyker ned i cellen där larverna bor, suger deras blod, förökar sig, tar sig in i nya celler och så är processen igång. Ett infekterat bisamhälle dör inom några månader.

Det är nu stor efterfrågan på bin men det finns inga friska samhällen att köpa. Det finns fortfarande en enda kontinent på jorden dit kvalstret inte lyckats flytta in. Än. Australien. Idag exporteras friska bin till övriga världen för att bidra till nya samhällen som pollinerar odlingar. Det är en one way ticket. När bina väl kommit till sitt nya hem, infekteras de genast av varroa. En biodlares vardag består i att på olika sätt försöka bekämpa den här livskraftiga parasiten. I princip behöver man byta gifter varje säsong, eftersom varroan anpassar sig. Gifterna är fettlösliga och är skadliga inte bara för varroan men för miljön och för bina. Ekologiska och biodynamisk biodlare använder  bland annat myrsyra eller var tionde dag skära ut delar av drönarynglen så kvalstren inte ska föröka sig.

Läget kan kännas tröstlöst men det går inte att ge upp – utan bina, inga blommor, smultron, äpplen…Så vad göra? Vad KAN vi göra? Jag frågade min kompis biodlare Mattias Schneider, var far Peter odlat bin i över 30 år och tillsammans med brorsan Tobias är de ”Biodlarna Schneider”. Deras honungproduktion är nu både Demeter och Kravmärkt. My honeyboys kallar jag dem – har köpt honung från dem i åratal och när jag hade Lisen Organics var det de som levererade bivaxet till salvan. Mattias sa att det bästa man kan göra är att köpa EKOLOGISK HONUNG. Oavsett om den är svensk eller någon annanstans ifrån. Så let’s get together och köpa ekologisk honung. På det sättet uppmuntrar vi ekologiska odlingar, mångfald, friskare jordar och därmed friskare bin. http://biodlarnaschneider.se/

En annan sak man kan göra är att kontakta BEE-URBAN. Bee Urban utbildar och informerar oss andra om vad bina gör för oss. Genom dem kan man bli fadder åt en bikupa eller adoptera några bin! Smidigt för den som vill rädda bin men inte vill odla själv. Här kan du läsa mer om hur du går till väga. http://beeurban.se/

Missa inte heller dokumentären om binas öde i världen – http://svtplay.se/v/2584150/dokumentarfilm/den_gatfulla_bidoden

 

I tidningen Balder nr 2 2011 kan ni läsa två artiklar om bin – Mats Ahlberg har skrivit en fin artikel och intervju med Peter Schneider, och Tina Hellberg har skrivit om Bee Urban och nyttan av att odla bin i storstaden!

 

Bina är våra vänner, låt oss vårda den vänskapen!

 

Imorgon får du tips om hur du kan använda honung. Gott godis, bästa ansiktsmasken och lite annat.

Bee good!

 

Leave a Reply