Bamboo Revolution

with Inga kommentarer

En lat söndagsförmiddag i Paternoster, Kapstaden. Solen sken, himlen knallblå, något jag börjat vänja mig vid under min tre månaders Afrika vistelse. Strosade runt i affärsstråket, tittade in i en butik som en ny bekant äger för att kolla läget – och där…Jag föll pladask. Den stod strategiskt placerad i en glasmonter i ögonhöjd mitt i, och bara ett par meter från ingången till butiken. Min drömklocka. I bambu och läder, med en lång lång rem man kan vira två varv runt handleden. Inom loppet av fem minuter hade jag informerat mig om pris och produktion (ja den är tillverkad av en Sydafrikansk producent, i Kapstaden och botten är gjord av bambu) och priset…dryga femhundringen, provat den och slagit till. Gick in i butiken klocklös och kom ut med en ny favorit. (Min tidigare klocka blev stulen på Zanzibar och jag är lite gammeldags och gillar att ha tiden runt armen och inte i fickan, dvs mobilen så det var ett väl motiverat inköp).

IMG_4379

Tillbaka i Kapstaden besökte jag en kvinna som är auktoritet på vilda ätliga växter och bjöds in i hennes kök, innan vi knappt ens hunnit presentera oss för varandra tittar hon på min klocka och utbrister – ”Great, that’s Amy’s watch! She’s a friend of my daughter, she started the company!”. Liten värld. Nyfikenheten drev mig till att ta kontakt med henne, Amy, och träffas på en fika för att höra mer om hennes företag, som jag förstod började som ett skolprojekt. Amy är så inspirerande och driven att jag beslöt att presentera henne för er. Så – här är hon!

Amy de Castro

Vi möts på ett café i Seapoint en eftermiddag när Amys arbetsdag led mot sitt slut. Jag slås av hur ung hon är, och liten! Amy är kort, tunn, energisk och fokuserad. Vi finner varandra snabbt och hon är generös med sig själv och sin historia. Amy ÄR alltså Bamboo Revolution, kvinnan bakom klockan. Hon berättar hur det började:

– ”Jag kom in på en ett årig entrepreneurskurs jag drömt om efter mycket om och men. Fick först ett nej när jag ansökte men tänkte att ” kan de (de andra som kom in) så kan jag” och eftersom jag inte tar ett nej utan kamp kontaktade jag skolan för ett möte, vilket ledde till att jag kom in i sista minuten.

Under utbildningen skulle vi gruppera oss, starta upp ett företag, ta fram en produkt från idé till verklighet och den produkten var just Bambu klockan. Ett team på sex personer gjorde sitt bästa för att jobba ihop men Amy upplevde att de andra i gruppen inte var tillräckligt seriösa och att hon tog det på mer allvar än dem. När skolan hade en marknad där alla elever presenterade och sålde sina alster sålde gruppen fler än 100 klockor på 3 timmar. De fick ta emot beställningar eftersom de bara låtit tillverka 50″.

Klockan väckte mycket intresse och Amy valde att prioritera en utveckling av deras produkt och de akademiska studierna kom lite i kläm men hon ångrar inte det, såg det som en möjlighet. Nu var Amy den enda i gruppen som arbetade för att bygga upp ett varumärke och produktion så under det sista skolåret såg hon till att konceptualisera, designa, tillverka och marknadsföra klockan samtidigt som hon raggade kapital för att finansiera det hela. Ett lån kombinerat med spons i form av kaffe från ett lokalt kaffeföretag som trodde på idén, kaffet sålde gruppen på campus och fick således in pengar. Pengarna för att betala tillbaka lånet fick de ihop rekordsnabbt och kunde visa en vinst redan första året. Ett år då 4 av gruppens 6 deltagare köpte ut de andra två men det dröjde inte länge förrän Amy kunde köpa ut även dem, de hade vid det här laget börjat förlora fokus och ville vidare.

”Jag hade kontroll på allt: förhandla kontrakt, hitta butiker, hitta fabriker för klocktillverkning och det finns inga i Sydafrika så för att tillverka själva uret fick jag åka till Kina. Var så nervös att jag fick feberfrossa och blev jättesjuk på planet på vägen dit.” Då var hon 22 år. Idag, tre år senare är hon ensam ägare till Bamboo Revolution, alla skulder 100% återbetalda, hon har två anställda och hon bjuds regelbundet in till olika skolor och utbildningar för unga företagare för att föreläsa om sin passion, sin historia och om entreprenörskap. Hon verkar som mentor åt flera unga blivande stjärnskott och delar med sig av sina misstag, framgångar och lärdomar.

”Något som hjälpt mig är att omfamna motgångar och se dem som möjligheter att lära känna mig själv och in omvärld bättre. Det gjorde mig mer självsäker och jag fastnar inte i motgångarna och utmaningarna.”

Det där sista tar jag till mig och önskar jag kommit på det i så ung ålder! Se motgångar som en möjlighet och håll ditt fokus så når du dit du vill så småningom är min lärdom efter vårt samtal.

Lycka till Amy, tror stenhårt på dig och dina klockar,

 

Lisen

"Too much of a good thing can be wonderful"
”Too much of a good thing can be wonderful”

PS: klockorna finns inte i Sverige än men väl i Finland, Danmark, Island och Norge.

Leave a Reply