Avokado för vinterhy

with Inga kommentarer

Det har varit en fantastisk November, mild, solig, snäll. För att vara November. Månaden som är förstadiet till vinter och språngbräda till jul. Men hur snällt vädret än varit så går det inte att komma ifrån att hår, hud och humör kräver större omsorger än annars. Jag upplever att huden blir torr och håret förlorar sin stuns, så nu gäller det att sätta in tungartilleriet. Bläddrar i min första bok Lisens Örtspa för att få inspiration. Blir glad när jag hittar mitt avokado recept, där jag tar hela avokadon i anspråk! Det delar jag med mig av idag.

Lisens
Lisens örtspa

Råkar ha en jätteavokado hemma så det är bara att sätta igång. Den feta, mjuka frukten är mjukgörande och mosar man fruktköttet, som när man gör en guacamole, blir det en perfekt ansiktsmask. Kasta inte kärnan! Även den har hudvårdande egenskaper: lägg den i ett ljust fönster i cirka en vecka för att torka. Mal den sedan i en mixer till ett pulver som blir alldeles orange.

Mat för huden
Mat för huden

Avokadooljan, som är alldeles klorofyllgrön, innehåller fytosteroler, lecitin, squalane, vitamin A och E, mättade fettsyror, Omega 9 och Omega 7. Den är extra bra för torr och mogen hud. Känns håret torrt kan man med fördel massera in lite olja i hårtopparna.

 

Avokadoolja passar särskilt bra till behandling av torr, känslig och skadad hud. Finns att köpa i välsorterad livsmedelsbutiker. Välj den som är ekologisk.

Ur Lisens Örtspa, fotad av min ständige vapendragare Charlotte Gawell
Ur Lisens Örtspa, fotad av min ständige vapendragare Charlotte Gawell

Vill du inte offra fruktköttet utan hellre vill äta upp det så använd insidan på skalet  – där finns det fortfarande lite nyttigheter kvar så gnid den mot huden och vänta 10 minuter innan du sköljer av.

Här är receptet:

1 torkad avokadokärna, mald till pulver

1 liten avokado

2-3 msk avokadoolja

Blanda 1-2 msk pulver, avokado och olja  i en mixer (eller mosa ihop med en gaffel). Applicera röran i ansiktet och gärna i håret också. Skölj av efter fem minuter. Har du torra händer kan du med fördel smörja in händerna med avokadoröran, trä på en plastpåse och låt verka 15 minuter. Skölj av.

Ja men det var nog allt för idag. Solen skiner, längtar ut i skogen.

Hej från mig, Lisen

 

 

Leave a Reply