Ät örter och lev längre

with Inga kommentarer

Gång på gång får jag vatten på min kvarn att örter är bland det coolaste som hänt oss. De ger smak åt maten, de är vackra att se på, de är lättodlade, de kan snabbt och effektivt kurera en mängd vardagskrämpor, de kan användas till mat, drycker, hudvård, prydnad, i buketter och väldoft. Världen över finns ett enormt utbud av örter som genom årtusendens nyttjats och nyttjas än för att göra våra liv drägligare, härligare och roligare. Man odla dem eller skörda vilda. Det får man kalla flexibilitet och tillgänglighet! Vilken service de erbjuder.

Nu har jag läst boken ”Den blå maten” av vetenskapsjournalisten Henrik Ennart, med recept av Niklas Ekstedt (Ordfront förlag). Henrik Ennart har undersökt världens ”Blå zoner”, det vill säga områden där människor lever längst och är friskast. En av anledningarna, och kanske den viktigaste, till de här människornas långa liv och välbefinnande är vad de äter.

Den blå maten, snart på var mans bord!
Den blå maten, snart på var mans bord!

I boken får vi reda på vad de äter, vilka råvaror och hur de framställts, hur deras vardag ser ut i stort och vad de här olika zonerna har gemensamt. Till min stora glädje (men inte förvåning!) står följande att läsa:

Ät många olika sorters örter
Ät många olika sorters örter!

och:

Ha en egen örtagård
Årets bästa hälsoråd: Ha en egen örtagård!

Att ha en egen örtagård betyder inte att man måste ha en trädgård – det räcker med några örter i fönstret eller på balkongen, kanske har du tillgång till en odlingslåda eller kan dela en jordplätt någonstans med vänner. Ett av skälen till att odla själv är att man mår bra av att hålla på med jorden. Det skapar en känsla av sammanhang och gemenskap, det är en rofylld sysselsättning och, har det visat sig – jord innehåller en mikrob som heter Mycobacterium vaccae som, när man utsätts för den (genom att ha händerna i jorden till exempel), ökar immunförsvaret och förbättrar humöret lika effektivt som antidepressiva läkemedel. Bra biverkningar för umgänget med jord med sig också – man får mat och örter!

Begreppet Blå zoner myntades av en belgisk demograf, Michel Poulain och en italiensk statistiker, Gianni Pes. Undersökningarna började i en by i östra Sardinien, där Gianni Pes upptäckt  att byns invånare blev anmärkningsvärt långlivade. Många resor senare och noggrann forskning (som ni kan läsa mer om i boken, det är oerhört spännande läsning, även för er som inte älskar örter!) kom de fram till följande gemensamma nämnare:

– Blå zoner är relativt isolerade och har kunnat behålla sin traditionella kultur .

– Den generation som klarar sig allra bäst är de som vuxit upp med en traditionell livvstil (med allt vad det innebär av kost, livsstil, sociala relationer osv) OCH kunnat dra nytta av det moderna välfärdssamhället.

Maten:

– ät lite men bra

– ät fräscha råvaror, välj dem noga (tänk eko, lokalproducerat så långt det går, färgstarkt)

– ät till större delen vegetariskt med många olika sorters grönsaker och örter

–  låt kött och mjölk vara inslag i maten – gärna från får och getter

– fimpa processad mat och snabbmat

– fimpa socker, vitt mjöl med högt GI

– ät gärna frukt och honung

– ät många olika sorters grönsaker och örter

MEN DET ÄR INTE BARA MATEN SOM ÄR AVGÖRANDE FÖR HÄLSAN!

Motion

Rör på dig i vardagen! I de blå zonerna går människor inte i pension någonsin, oavsett ålder. De rör på sig ständigt, inte minst genom att odla grönsaker och ta hand om sina djur. De håller sig friska, glada, smidiga och spänstiga.

Sociala relationer. 

– omge dig med nära och kära, familj och vänner. Det här är något som kan vara en större utmaning än att påverka vad vi äter för oss som lever själva. Min lösning på det hela är att ofta bjuda hem mig till mina syskon och deras familjer, att bjuda hem vänner då och då på enkla vardagsmiddagar, se till att boka fika/ lunchmöten på stan, gärna på ställen där jag är stammis och känner mig hemma. Skapa starka band till andra människor.

Mål och mening: 

Den här punkten kan jag nog inte nog understryka vikten av. Har vi inte en känsla av mål och mening i kombination med sociala relationer kan vi äta hur rätt som helst och ändå må dåligt. Ett skäl till att gå upp ur sängen på morgonen, ett skäl att gå hemifrån på dagarna. Det kan vara allt ifrån att anlägga en örtagård till att bygga barnhem eller göra något annat storslaget, att ta hand om sina får, finnas till hjälp för sina vänner och familj.

Stress i blå zoner: 

– På Ikaria (en ö i Grekland) – lär allt gå i slow motion. Tid är ett omodernt begrepp och när man frågar vad klockan är får man till skämtsamt svar ”över 30″. Öborna sover tills de vaknar, tar en siesta efter lunch, och umgås med vänner till sent på kvällarna.

– I Okinawa, Japan, kommer ingen i tid till någonting och standardsvaret på det mesta lär vara ”nan kuru nai sa”, som betydre det löser sig. Det ska bli mitt mantra hädanefter!

– På Sardinien vandrar fårdaherdarna upp till bergstopparna (motion), där de samtalar och smakar på sitt medhavda vin medan djuren betar. Eller så sitter de bara tysta och njuter av utsikten och låter tankarna vandra.

– Nicoya halvön: här lever ättlingar till chorotegaindianerna. De lär vara vida berömda för att aldrig låta sig stressas upp över någonting överhuvudtaget.

Med detta sagt: läs boken! Väldigt inspirerande. Niklas  Ekstedts recept känns väldigt tillgängliga och lätta att laga även för en amatör som jag.

I boken får också vatten på den kvarn jag värnar om att det här med att lägga ett överdrivet fokus på ”rätt” och ”fel” råvaror eller en speciell ”diet” som är så poppis just nu, inte är en enfilig väg till hälsa. Det är hur vi lever och förhåller oss till våra liv och människorna i det som ger oss liv, lust och mening.

 

Eat well,live well, feel well!

Lisen

 

 

 

Leave a Reply