Älska kålrot!

with 2 kommentarer

Jamen jag tycker ju det är så roligt med entusiaster som har tålamodet, intresset och viljan att fördjupa sig väldigt specifika ämnen. Som värnar om det andra inte ser och brinner för att lyfta fram kunskap om just det ämnet och visa att just det här är viktigt och ni bara måste förstå hur bra det är. Till exempel finns det något som heter ”Kålrotsakademin”. Ja, ni läste rätt, en akademi med fokus på kålrötter. Eller, i alla fall med kålroten som signum för att det är en kulturväxt som har sina rötter (!) i Sverige och som har spridit sig över världen.

Kålrotsakademins uppdrag lyder som följer: ”Den 20 april bildades Kålrotsakademien för främjandet av matens kulturarv vid en ceremoni i Stockholm. Akademien, som får 18 ordinarie ledamöter, kommer att främja de kulturhistoriska och geografiska kopplingarna mellan råvara, egenskaper och uttryck i förädlade livsmedelsprodukter, maträtter och måltider. Akademien vill också lyfta fram de målande berättelserna på mål som omger dessa kopplingar i Sverige.” Ett initiativ jag applåderar.

Grundare och initiativtagare är Hans Naess, verksamhetsledare för ”Det Gastronomiska samtalet”, Sveriges mesta matambassadör och outtröttlig strateg och upphovsman till olika samtal inom matbranschen  för att driva matSverige till god kultur, gott företagande, hänsyn till miljö och solidaritet. Bidrar till att vi får bra käk helt enkelt.  Läs mer här: http://livsmedel.se/nyheter/kalrotsakademin-ska-framja-matens-kulturarv/

Även om nu inte ovan nämnda akademi bara ägnar sig åt kålrötter utan har mer högtflygande ambitioner (som jag beundrar) än så, så gick i alla fall jag igång på den lilla oansenliga men ack så för våra förfäders överlevnad viktiga lilla knölen, Brassica napus. Min mormor tålde inte kålrot eftersom hon fått äta den, och mangold, till leda under krigen. Jag har traumatiska minnen av skolans trötta pulverrotmos (70-talets skolmat, suck) så det har varit en glad upptäckt att som vuxen återerövra den gula knölen.

Ekologisk kålrot. Gott, billigt, nyttig.
Ekologisk kålrot. Gott, billigt, nyttigt.

När åt du kålrot senast? Varierar du dina rotfukter eller blir det morötter – rödbetor – palsternacka för det är liksom dem du är van vid?

I så fall vill jag utmana dig till att nästa gång du handlar, plocka med några små fina kålrötter i korgen och testa att göra något av följande: ugnsbakad, soppa, gryta, kanske man kan göra typ pommes frites på dem? Då blir det ”Rutabaga frites”! Piffa till smaken med ingefära, rosmarin, apelsin, svartpeppar, citron eller bara brynt smör.

I P1’s ”Meny” med Tomas Tengby kan ni höra intervju från Kålrotsakademiens kålrotsprovning hos Mathias Dahlgren i höstas: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=6304163

Längst ned hittar ni listan Sveriges bästa kålrötter!

Här lite nördkunskap om kålrot: liksom sina kusiner inom kålfamiljen är kålroten energisnål (35 kalorier / 100 gram), stärker immunförsvaret och innehåller mycket C-vitamin, närmare bestämt 36mg / 100 gram vilket är 45% av rekommenderat dagligt intal, samt kalium, natrium och kalcium (som nervsystemet älskar!). Vidare är den bakteriedödande, blodockersänkande (tack vare pektinet), stärker levern och bidrar då till att hjälpa kroppen rensa ut toxiner och innehåller bakterier som är bra för magen.

Snäll mot plånboken är den också – billigare mat är svårt att hitta, även när den är ekologisk (om nu någon skulle nobba ekologiskt av ekonomiska skäl!)

Är du fortfarande inte övertygad om hur förträfflig denna rot är? Ok – här kommer fler tips:

Kålroten är bra mot hosta. God och enkel hostmedicin gör du såhär

Dela en kålrot i två delar. Gröp ur den så den blir som en skål. Smörj insidan av ”skålen” med honung och låt stå tills honungen dragit ur kålsaften i skålen. Sen är det bara att konsumera den! En tesked i taget. Man kan också riva kålroten, blanda 1 del riven kålrot och 2 delar honung i en skål och ät av blandningen 5 gånger dagligen. Det blir faktiskt otippat gott.

För att behandla hosta och andra sjukdomar i andningsvägarna kan man koka kålrötter

Honung och kålrot mot hosta.
Honung och kålrot mot hosta.

Efter en halvtimme hade jag fått ihop till en sked. Låt den stå längre så blir det mer.

Hostmedicin med kålrot och honung
Hostmedicin med kålrot och honung

 

Mer medicin: i kålrot finns ett ämne som heter glukosinater (svavelhaltiga ämnen) som motverkar inflammation. De många antioxidanterna anses förebygga cancer framför allt i tarmar, bröst och lungor.

Sårläkande: påskynda sårläkning med färskpressad kålrotssaft.

Lite släkthistoria: kålrot är en korsning mellan kål och majrova och är en gammal kulturväxt i Skandinavien och Tyskland. Den beskrivs faktiskt botaniskt som ”tvåårig ört”. Poppis som basföda för människor och djur och kallas i Storbrittanien för Swede (svensk) från Swedish turnip = svensk rova. Rutabaga heter den i USA: på västgötska heter kålrot rotabagge vilket ledde till förvrängningen rutabaga. 

Är du fortfarande inte övertygad tycker jag du ska prova att prova ugnsbakad kålrot med apelsin och rosmarin till middag. Eller bara med brynt smör. Du kommer tacka mig, jag lovar.

Ni som läst mina blogginlägg de senaste dagarna har kanske tröttnat på rosmarin (jag tröttnar aldrig)…ta timjan istället i så fall, eller kummin. Lika gott det med!

Ugnsbakad kålrot:

Skiva, smaksätt med salt, rosmarin och olivolja. In i ugnen. Lättlagat är bara förnamnet.
Skiva, smaksätt med salt, rosmarin och olivolja. In i ugnen. Lättlagat är bara förnamnet.

4 pers

2 små eller 1 stor kålrot

saften av en halv apelsin

1-2 färsk eller torkad rosmarin

smör eller olivolja

salt, svartpeppar

Skölj och skrubba roten, skär i centimeterjocka skivor och  lägg i en smord, ugnsfast form. Pressa apelsinsaft över skivorna, häll på lite olivolja eller lägg på en smörklick, strö på lite salt och strössla över rosmarin. Ställ in i ugnen på 160 grader någon timma. När du sticker i dem med en potatissticka ska den inte stöta på något motstånd. Jag låter dem gärna stå lite för länge för jag gillar när de blir lite överbakade och mjuka.

Fler tips:

Stet kålrot

Skiva eller tärna kålroten, stek i smör eller kokosfett 5-10 minuter. Klart!

Be well friends, Lisen

Sveriges bästa kålrötter:

Det här är de 6 bästa svenska kålrötterna från Kålrotsakademiens möte tidigare i höstas på Grand Hotel i Stockholm. 29 olika sorter testades.

1. Vintjärn (uttalas vin-tjärn)
Vitt kött.
Hård, saftig, len.
Äpple, rädisa, rättika.
Perfekt rå. Till asiatiska rätter såväl som till råkostbuffé. Ersätter Daikon.
Ungarna skulle älska den som ersättning för äpple….

2. Gul Svensk
Ljus gul.
Hård, fibrig, seg, mild, söt, krispig som morot, ”klassisk”.
Rå potatis, krasse, bondböna, sockerärt, pepprig.
Rotmos.

3. Östnor
Orange, marmor, aprikosgul, vacker.
Krispig, besk, lätt syrlig, låg sötma, ettrig, lång eftersmak, blommig, parfymerad, pepprig, potatis, pepparrot.
Juice. Crudité. Härlig. Mångfacetterad.

4. Stenhaug
Gröngul. Vacker marmorering, ”ananas”.
Mild, mjölig, krispig, kort, lätt, ”tydlig” smak, skarp.
Poppel, senap, pepparrotstoner, ”bra” kålsmak, mild rädisa, senapskål.
Vacker och god rå. Grym!

5. Klint Karin
Gröngul.
Torr, lätt söt, stärkelse, mild, lång eftersmak.
Hasselnöt, potatis, kålig.
God rå såväl som kokt.

6. Weibulls Foder
Gul.
Fruktig, söt, krispig, grov/fibrig, frisk, sträv. Tråkig, lite träig, grynig.
Ettrig kål.
Känns som den har hög potential som tillagad.
God i bröd!

2 Responses

 1. Peter Erlandsson
  | Svara

  Jag har varit huvudansvarig för kålrot i Föreningen Sesam i många år. När jag ser vilka sorter ni har lyft fram, så märks det , att ni söker den klassiska kålrotssmaken! Tja jag hade nog valt i stort sett dem samma, men det finns betydligt fler högklassiga sorter vida bättre än dessa utländska numera dominerande sorter.

  • admin
   | Svara

   Hej Peter!
   Tack för din input – jag håller med, det finns andra finare sorter som kommit till min kännedom, det är ett tag sedan jag skrev inlägget och jag har lärt mig mer sedan dess!
   Roligt med Sesam, jag ska läsa på mer om er, ser ut som ni gör ett fantastiskt arbete. Det gläder mig att det finns så fantastiska entusiaster som värnar om matkulturen.

   Allt gott, Lisen

Leave a Reply