18 263 dagar

with Inga kommentarer

Idag firar jag att jag levt i 18 263 dagar. Ett halvt sekel. 18 263 dagar. Det är många soluppgångar och solnedgångar, måltider, tandborstningar,toabesök, yogaklasser, sorger och bedrövelser, skratt och glädje, vintrar och vårar, åldrar, möten, tårar, lärdomar och misstag, hopp och förtvivlan, framgångar och motgångar. Liv och död.

1936595_10206647993491334_5858431863444841864_n

Det här med att bli äldre.

Jag har alltid vetat att det här med att vara ung – tonåring, 20-åring-med-livet-framför-mig, ung-och-lovande – det var aldrig för mig. Det kändes kravfyllt, förvirrande och jag var alltid för gammal för min ålder på något sätt. 40 var en vändpunkt: ”Det här är jag och hur mycket jag än försöker kommer jag inte bli någon annan, ok jag gillar läget och kör!” Det var en stor lättnad. Sedan dess har 50 legat som en hägring framför mig och nu äntligen är jag här. Nu först upplever jag att jag har något att ge, att bidra med, dela med mig av. Ungdomen är överskattad!

Eftersom jag nu levt så herrans många dagar har jag funderat lite på vad livet lärt mig och kommit fram till några enkla saker som gör mitt och andras liv lite varmare, ljusare, enklare och mer meningsfullt. Några saker kom jag fram till efter mycket kamp och lidande – så följ råden så slipper du värken! Inte vet jag om de kan vara till nytta för någon annan men jag vill dela med mig av dem – take it or leave it!

– Håll dig varm.

– Prioritera att mage och sömn funkar. Och ha sköna skor.

– Ät väl.

– Du är viktig

– Prata med folk du inte känner.

– Gå vilse med jämna mellanrum.

– Livet är mer än bara jobb och fast lön.

– Tro inte allt du läser på nätet.

– Ät vilda växter.

– Livet är inte lätt. Gläds åt det som är bra.

– Naturen är världens bästa medicin, terapi, vän, källa till liv och energi, underhållning, skola – ta in den i vardagen.

– Skratta.

– Hittar du ingen att leva med – maximera friheten och lev exakt så som du behagar.

– Din kropp talar om för dig vad som är rätt mat och livsstil för dig. Lyssna noga.

– Perfect is boring.

– Oförväntad förändring är att förvänta sig. Det är det enda vi kan förvänta oss.

– Säg Tack. Hellre än gång för mycket än en gång för lite. Att visa uppskattning och få andra människor att känna sig generösa öppnar oanade möjligheter.

– Säg Hej till dem du möter – inte bara dina vänner: kassörskan i snabbköpet, busschauffören, städaren i trapphuset, grannen i hissen eller tvättstugan.

– Ge och ta emot komplimanger med samma glädje.

– This is it.

– Håll upp dörren för personen bakom dig. Att få en dörr i ansiktet av grannen eller i en butik kan sura ned en dag, att någon håller upp den och säger hej kan lysa upp en vecka!

– Värme, vila, återhämtning och goda vänner gör underverk för hälsan.

– Var tacksam för det du har: jag vet inte hur många av mina 18 263 dagar av mitt liv jag ägnat åt att fokusera på allt jag inte har. Blev inte gladare för det och inte fick jag det jag strävade efter.

– Bjud in tacksamheten: ja, just ”bjud in”. När missnöjet, tröttheten, frustrationen och otillräckligheten smyger sig på har jag en tendens att forcera livet för att få saker att hända för jag tror att ”nu är jag slut som artist”. Men är inte glädjen där slutar det bara med att jag stångar pannan blodig mot väggen. Då släpper jag taget.Slutar springa, försöker vara stilla, söker mig till havet, bergen, stillheten. Och väntar. Bereder plats. Till slut smyger den sig på, helt diskret, livsglädjen, som en varm vind som sveper genom kroppen. Och den tacksamhet jag känner då är djupare än havet. Över att glädjen kom tillbaka. Tacksam.

– Meditera.

– Samla dina vänner, nya och gamla, runt ett dukat bord. Till fest och till vardag.

– Livet tufft?Ta det lugnt, det går över. Nytt väntar runt hörnet.

– Livet är generöst och ger oss ständigt nya chanser.

– Släpp det förflutna – lättare sagt än gjort men låt inte gamla oförätter styra din tillvaro.

Hejsvejs, Lisen

 

Leave a Reply